-

Vă confruntaţi cu retenţia de apă? Iată care sunt alimentele care vă pot veni în ajutor!

Sistemul de gestionare a apei din organism merită o atenţie specială, deoarece corpul uman are nevoie un echilibru între apa care intră şi cea care se elimină prin urină în principal şi prin transpiraţie.
Retenţia de apă în organism, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de edem, este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni, cele mai afectate în acest sens fiind femeile.

În cazul unui organism care menţine echilibrul optim al apei, lichidul din ţesuturi este drenat de sistemul limfatic care acţionează ca un filtru ( preia şi înlătură toxinele, reziduurile şi deşeurile celulare, apa, grăsimile, bacteriile ) şi apoi limfa este deversată în fluxul sangvin. Atunci când lichidul nu este drenat în mod corespunzător de sistemul limfatic, iar apa rămâne la nivelul ţesuturilor unde apare inflamaţia (edemul), apare problema retenţiei de apă.
Picioarele, mâinile, cavitatea abdominală (ascita) şi plămânii (edem pulmonar) sunt organele cele mai predispuse în favorizarea retenţiei de apă din corp.
Acest fenomen are cauze multiple, cele mai frecvente fiind: consumul ridicat de sare, sarcina, folosirea anticoncepţionalelor, creşterea în greutate, menopauza, statul prea mult în picioare.
De multe ori însă, retenţia de apa survine în urma unei afecţiuni, manifestâdu-se ca simptom al acesteia. În aceste cazuri, apa în exces poate "ascunde" afecţiuni hepatice, insuficienţă cardiacă, artrită, reacţii alergice, hipotiroidism, boli cronice pulmonare, limfedem malign sau boli de rinichi.
Dacă vă confruntaţi cu problema retenţiei de apă, trebuie să stiţi că potasiul ajută cel mai bine organismul să activeze sistemul limfatic, potasiul fiind unul dintre cei mai importanţi electroliţi necesari organismului pentru rehidratare rapidă. Alimentele bogate în potasiu precum: bananele, broccoli, cartofii dulci, sucul de cocos sau apa de cocos trebuie incluse în alimentaţia dumneavoastra zilnică.
Consumul de carne de peşte este o altă soluţie pentru prevenirea şi combaterea excesului de apă. Cel mai recomandat este somonul, care are cel mai mare conţinut de potasiu dintre toţi peştii şi fructele de mare, iar grăsimile pe care le conţine contribuie la eliminarea depozitelor adipoase de pe abdomen, coapse şi fese. Puteţi mânca somon de 2-3 ori pe săptămână. Lista peştilor a căror carne are un conţinut bogat în potasiu este completată de sardine, ton şi cod.
Pe de altă parte, natura dispune de o varietate de plante medicinale care ajută la o drenare eficientă a apei din organism. Extractul de flori de sulfină, mătasea de porumb, extractul de boabe de ienupăr, ţelina, usturoiul, pătrunjelul şi pulberea de pătrunjel sunt doar câteva dintre remediile la îndemână .
Un alt aspect important în vederea menţinerii sub control a apei din organism, este legat de felul în care ne hidratăm : apa trebuie savurată încet pentru ca fiecare celulă din organism să beneficieze la maximum de virtuţile sale. Şi încercaţi să n-o beţi imediat după masă pentru că diluează enzimele necesare digestiei!