5 motive bune pentru a mânca încet
Sunt multe motive pentru care ne luăm prânzul din mers. Cu toate acestea, să vă acordați timp pentru a mânca este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru. Facem bilanțul cu Charlotte Debeugny, nutriționist la Paris.
Articol de Simona Lazăr, 17 Martie 2023, 07:47
Mâncați încet pentru a ajuta digestia
Când alimentele nu sunt mestecate suficient, prea multă ajunge în stomac. Acest lucru provoacă o mulțime de neplăceri digestive precum dispepsie, digestie lentă, precum și reflux gastroesofagian, adică reflux acid în stomac.
„Avem tendința de a-l uita, dar mestecatul bine este primul pas în digestie, esențial pentru producerea enzimelor în cantități suficiente și împiedicând astfel sistemul digestiv să funcționeze prea mult”, explică Charlotte Debeugny.
Pentru o mai bună absorbție a nutrienților
Cand nu iti faci timp sa mesteci, mancarea ramane sub forma unor bucati mari care nu vor fi asimilate de intestinul subtire, ceea ce va provoca deficiente si alte diverse tulburari digestive. Pe de altă parte, mâncatul lent permite descompunerea alimentelor în molecule mici, favorizând astfel absorbția nutrienților.
Pentru a vă controla mai bine greutatea
A-ți lua timp pentru a mânca este condiția sine qua non pentru a simți sațietatea și, prin urmare, pentru a evita gustările care promovează creșterea în greutate. Intr-adevar, senzatia de satietate apare dupa 20 de minute asa ca cu cat iti ia mai mult timp pentru a mesteca, cu atat va trebui sa mananci mai putin pentru a fi satul.
„Există într-adevăr multe studii care arată că oamenii care mestecă bine au o mai bună senzație de sațietate și, prin urmare, tind să mănânce mai puțin sau cel puțin în cantități suficiente”, precizează nutriționistul.
Pentru a vă proteja dinții și gingiile
Alimentele care necesită mult efort de mestecat cresc de zece ori producția de salivă, ceea ce elimină placa bacteriană, protejând în același timp smalțul. Saliva are și o acțiune protectoare asupra gingiilor care ne susțin dinții.
Specialistul ne oferă câteva sfaturi pentru a mesteca mai bine și a mânca mai încet: „mestecă fiecare mușcătură de 15 până la 20 de ori și încearcă să înghiți mâncarea când a devenit aproape lichidă. Pune furculița jos între fiecare mușcătură și mănâncă mereu așezat și cu tacâmuri. În fine, nu faceți nicio altă activitate (vizionați televizorul, citiți etc.) în timpul meselor, pentru a vă trezi din plin toate simțurile”.
A lua o pauza
Mâncând cu atenție, concentrându-ne pe alimentele pe care le consumăm, aromele lor, mirosurile lor, ne trezește toate simțurile. Nu numai că ne facem mai multă plăcere să mâncăm, dar, în plus, eliminăm stresul și ne odihnim mintea deoarece suntem concentrați pe senzațiile noastre.