5 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
Alimentaţia reprezintă baza construcției umane, de care depinde în mod direct sănătatea şi echilibrul fiecăruia. Hrana, absolut indispensabilă, este unul dintre elementele menite să ne asigure energia necesară desfăşurării activităţilor biologice, intelectuale şi fizice, dar şi nutrienții necesari construcţiilor şi modificărilor celulare.
26 Octombrie 2015, 05:35
Nu orice aliment este benefic pentru corpul uman. Calitatea unui aliment rezidă atât din sursa din care provine, cât şi din modul de prelucrare industrială sau casnică al acestuia. Cele mai sănătoase sunt cele de provenienţă naturală, care nu conţin adaosuri sintetice (aditivi), care nu au trecut prin procese de rafinare industrială şi care nu au fost excesiv de prelucrate.
În ultima vreme, medicii nutriționiști au acordat o importanță deosebită informării populației asupra efectelor alimentelor de larg consum, punând accentul pe evitarea alimetelor nesănătoase.
Iată care sunt, recomandările acestora cu privire la anumite categorii de produse alimentare:
1. Fructele și legumele
Incontestabil, acestea fac parte din categoria alimentelor sănătoase, al căror aport de vitamine și minerale oferă energie pentru întreaga zi. Este recomandat să mâncați măcar 5 feluri de fructe și legume în fiecare zi. Puteți, dacă vreți, să măriți numărul de fructe și legume zilnice.
De exemplu, puteți consuma:
- un pahar de suc și bucăți de banană cu cereale integrale
- o salată la prânz
- o pară ca o gustare de prânz
- o porție de mazăre sau alte legume cu mâncarea de seară
2. Peștele
Mulți dintre noi ar trebui să mănânce pește, carnea de peștele fiind considerată cea sănătoasă carne. Este o excelentă sursă de proteine și conține multe minerale și vitamine. Mai mult decât atât, acesta este bogat în anumite tipuri de grăsimi, numite omega 3, care ne ajută să ne menținem inima sănătoasă. Ideal ar fi să alegeți peștele proaspăt. Cel înghețat sau conservat este o alegere mai puțin inspirată, din cauza procesării la care a fost supus. Recomandat este peștele marin sau oceanic ( somon, păstrav, macrou, sardine, midii, stridii, anşoa), iar de evitat este peștele de crescătorie, în special pangasius.
3. Mâncărurile pe bază de amidon
Mâncărurile cu amidon ca pâinea, cerealele, orezul, pastele și cartofii sunt o componentă importantă a unei mese sănătoase și ar trebui să reprezinte o treime din mâncarea consumată. Pe lângă amidon aceste mâncăruri mai conțin și fibre, calciu, fier și vitamina B.
Ați putea să începeți ziua cu un mic dejun cu cereale integrale, un sandwich pentru prânz și cartofi, paste sau orez pentru masa de seară. Dintre mâncărurile ce conțin amidon, încercați pe cât posibil să le excludeți pe cele al caror ingredient pricipal este faina albă ( pâine albă, pastele albe, orezul alb – acestea au un conținut mare de amidon); puteți opta pentru pâinea integrală, pastele din grâu dur și orezul brun.
4. Grăsimile saturate și zahărul
Pentru a ne menține sănătoși avem nevoie și de grăsimi în dieta noastră. Ceea ce este important este genul de grăsimi pe care le mâncăm. Sunt două tipuri de grăsimi:
- grăsimi saturate - dacă mănânci prea multe grăsimi saturate riști să crești colesterolul din sânge, care sporește șansa de avea o boală de inimă.
- grăsimi nesaturate- dacă mănânci grăsimi nesaturate în loc de grăsimi saturate poți să scazi colesterolul din sânge.
Încercați să reduceți mâncărurile bogate în grăsimi saturate și să le înlocuiți cu cele bogate în grăsimi nesaturate, de exemplu uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de rapiță), pește uleios, nuci, semințe și avocado.
În ceea ce privește consumul de zahăr și al produselor care îl conțin ( dulciuri, prăjituri, biscuiți ), acesta ar trebui evitat, pe cât posibil. Zahărul este un produs procesat, ce aduce multe dezavantaje sănătății. Acesta poate fi înlocuit cu produse naturale, precum mierea de albine, melasa neagră sau siropul de arțar.
5. Sarea trebuie consumată cu moderație - nu mai mult de 6 grame
În fiecare zi 85 % barbați și 69 % femei consumă sare multă. Adulții și copii peste 11 ani nu ar trebui să consume mai mult de 6 grame de sare pe zi. Copii mai mici ar trebui să consume mult mai puțin.
75 % din sarea pe care o consumăm este deja în mâncarea pe care o cumpărăm, de exemplu: cereale, carne preparată sau sosuri. Consumul excesiv de sare poate avea drept consecință scăderea tensiunii. Persoanele cu tensiunea mare pot avea probleme cu inima sau pot face un infarct.