Adevărul despre calorii și importanța lor în dieta de slăbire
Parcă nu poți să-ți amintești ultima oară când nu s-a vorbit despre importanța caloriilor din dieta de slăbire.
21 Iulie 2015, 06:46
Asta se intampla de multi ani, peste tot vezi produse „fara calorii” sau cu un „continut scazut de calorii”. Ai fost si esti preocupat de aceste cifre cand incerci sa slabesti, iar uneori devine o adevarata obsesie. Vrei o formula simpla ce te va ajuta sa scazi rapid in greutate, dar mai ales sa mentii echilibrul kilogramelor si sa nu apara efectul yo-yo.
Daca ai ales un regim de slabire foarte strict, in care trebuie sa numeri caloriile, se poate sa vezi numerele ca fiind o unitate de masura ce exprima cantitatea de energie pe care organismul o extrage din acel aliment. De fapt, caloriile nu determina neaparat energia pe care o vei obtine, iar din pacate calculul nu este atat de simplu precum pare, pentru ca nu toate caloriile sunt egale.
Ca o regula, diferite tipuri de alimente contin diferite calorii. De pilda, un gram de grasime are un aport de 9 calorii, pe cand un gram de proteine sau carbohidrati ofera 4 calorii. Deci este foarte important sa tii cont de sursa.
In 2011, cel mai complet studiu de specialitate din acest domeniu a prezentat cateva rezultate importante. In cadrul testelor, s-a urmarit evolutia a mai mult de 120.000 de voluntari ce nu sufereau de obezitate, pe o perioada de 20 de ani, inregistrandu-se greutatea, stilul de viata si regimul alimentar zilnic.
Concluziile au fost ca tipurile de alimente consumate fac diferenta, conteaza de unde anume vin caloriile. Daca alegi doar sa le numeri, nu vei observa nicio schimbare sesizabila.
Organismul proceseaza in mod diferit nutrientii cand este vorba de grasimi, carbohidrati si proteine. Carbohidratii se transforma foarte rapid in zaharuri, in timp ce integ procesul este mai lent in cazul grasimilor sanatoase si proteinelor.
Carbohidratii ridica insulina din sange si cauzeaza depuneri de lipide ce nu sunt folosite, in timp ce proteinele si grasimile ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si comparativ, nu provoaca atat de multe schimbari la nivel hormonal. Este esential, asadar, sa analizezi toate caracteristicile unui aliment – atat caloriile, cat si aportul de nutrienti, dar si cantitatea de fibre.