Ajutor, a revenit dieta cu lămâie!
O carte care susține dieta cu lămâie pentru detoxifierea organismului a fost publicată în urmă cu câțiva ani. Din fericire, credeam că a căzut în uitare, dar acum a reapărut pe net, promițând „copiilor mai puțin”. Atentie pericol!
06 Septembrie 2022, 06:38
Principiul dietei cu lamaie
Dieta cu lamaie se desfasoara in principiu pe parcursul unei saptamani.
Trebuie să bei, în fiecare dimineață, suc de lămâie cu apă fierbinte, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Îl vom bea uneori din nou dimineața, ca gustare și, de asemenea, seara, cu 2 ore înainte de culcare.
De asemenea, trebuie să stropim sistematic carnea, peștele, salatele cu una sau două lingurițe de suc de lămâie.
Prima zi este o zi de detoxifiere, pe bază de fructe, legume și pește la grătar, dar numai la cină.
Pentru zilele următoare meniurile sunt indicate precis.
Acestea includ o mulțime de legume și fructe, migdale (sau semințe de floarea soarelui sau alune), fulgi de ovăz din când în când, puțină pâine integrală, puțină lactate și pui sau pește sau Ouă doar la cină, dar nu întotdeauna.
Rezultate dieta cu lămâie
Toate meniurile dietetice cu lămâie au un conținut scăzut de calorii.
Este evident că slăbim, dar nu din cauza lămâii!
Partea pozitivă a acestei diete cu lămâie este că favorizează legumele.
Sunt câteva la fiecare masă (chiar și uneori la micul dejun). Dacă nu erai obișnuit să consumi suficient, aceasta este o modalitate bună de a începe.
Lămâia, un nou fruct minune?
Lămâia este bogată în vitamina C, este adevărat. Dar, potrivit autorilor dietei cu lămâie, aceasta contribuie la pierderea kilogramelor de prisos.
Există multe acțiuni ale vitaminei C în organism:
este implicat în mai multe metabolisme, inclusiv cel al lipidelor,
activează neurotransmițătorii,
joaca un rol in functiile imunitare, este un antioxidant puternic.
Dar nu am determinat încă posibilul său rol în pierderea în greutate, dacă există.
Totuși, potrivit autorilor dietei cu lămâie, sucul acestui fruct încetinește difuzia zahărului în sânge.
Găsim această afirmație (fără nicio dovadă științifică, desigur) sub pixul sau tastatura diverșilor autori care susțin sănătatea naturală. Potrivit acestora, grapefruitul ar avea același efect. Și, de asemenea, oțetul!
Dacă lămâia, grepfrutul sau oțetul ar avea această putere de a scădea zahărul din sânge, s-ar ști! Niciun studiu științific nu a arătat vreodată acest lucru.
Mitul acidității care dizolvă grăsimea
Este o idee înrădăcinată de zeci de ani: orice acid - lămâie, grapefruit, oțet - are puterea de a dizolva grăsimea corporală. Și sunt nenumărate femei nefericite care și-au devastat stomacul bând oțet în speranța că vor slăbi.
Oțetul și sucul de lămâie sunt detergenți de uz casnic excelente, primul fiind mai comod de utilizat și mai ieftin. De asemenea, fac parte din produsele care nu poluează.
Dar corpul uman nu este un vas de toaletă solzis, nici un cuptor murdar, nici o canapea pătată! Este o mașină vie fenomenală de o complexitate incredibilă. Iar grăsimile care îl îmbracă, care uneori îi asigură energie, fac obiectul unui metabolism abominabil de complicat, dependent de enzime, hormoni, neuromediatori, gene și despre care nu cunoaștem încă toate misterele.
Lămâia și digestia
Autorii dietei cu lămâie au propus principiul că digestia proastă favorizează creșterea în greutate. Această digestie proastă se manifestă prin schimbări bruște în timpul zilei, schimbări de dispoziție, moral uneori la șosete, piele ternă sau predispusă la acnee, tulburări intestinale frecvente.
Lămâia favorizând digestia, sucul ei ar repara toate acestea și de aceea, din moment ce începem să digerăm bine, slăbim.
Că suferim de probleme digestive când avem prea multă greutate, este comun. Pentru că mâncăm prea mult, prea gras, prea repede. Dar excesul de mâncare este cauza kilogramelor în plus, nu dificultățile pe care le poate avea cineva în a o digera.
Cât despre lămâia pentru a promova digestia... Avem un stomac care secretă cantități mari de acid clorhidric. Acest lucru desparte proteinele, distruge o mulțime de microorganisme, permite transformarea fierului astfel încât să fie bine absorbit.
Aciditatea sucului de lamaie (sau otetului) poate fi utila atunci cand aceasta secretie de acid clorhidric este insuficienta. Dar cazurile sunt destul de rare. Dimpotrivă, este invers, prea mult acid clorhidric, care este frecvent și la originea arsurilor la stomac.
Lămâie pentru plăcerea gustului
Lămâia, sucul și coaja ei sunt esențiale în alimentația noastră și în bucătărie.
Pe crustacee, câteva picături de suc de lămâie vă permit să le testați vitalitatea: se retrag sub efectul acidității sale.
Un suc de lamaie revigoreaza aromele, fie pe peste, carne, legume sau fructe: le aduce o nota binevenita de aciditate.
În multe feluri de mâncare gătite, sosuri, prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, lămâia este un element important.
Într-o vinegretă, sucul de lămâie este un bun înlocuitor pentru oțet.
A bea o lămâie storsă, diluată cu apă, mai mult sau mai puțin dulce, este o adevărată plăcere.
O felie (sau câteva picături) de lămâie într-o ceașcă de ceai este delicioasă.
Un sorbet de lime, ce modalitate mai bună de a excita papilele gustative?
Pe scurt, lămâia este un element de plăcere senzorială care poate fi folosit și abuzat. Dar nu în speranța de a pierde în greutate!