Alimente care trebuie evitate dacă suferi de depresie sau anxietate
Depresia afectează mulți oameni și poate schimba viața radical. Tratamentul medical și consilierea de specialitate pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar schimbările pentru stilul de viață, cum ar fi alegerea unei diete sănătoasă, pot crește și bunăstarea psihică.
22 Iulie 2021, 10:27
Nu există o dietă specifică pentru tratarea depresiei, dar consumul anumite alimente ar trebui evitate în cazul în care se dorește ameliorarea simptomelor de depresie.
O serie de alimente pot agrava simptomele depresiei. De exemplu, există o legătură clară între alcool și problemele de sănătate mentală. O persoană poate bea ca o modalitate de a face față depresiei, dar alcoolul poate agrava sau declanșa noi crize de depresie și anxietate.
Mâncarea fast food poate avea un conținut ridicat de calorii și sărace în nutrienți. Studiile au sugerat că persoanele care consumă regulat fast-food sunt mai predispuse la depresie decât cele care consumă în principal produse proaspete.
Alimentele procesate, în special cele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați, pot contribui la un risc mai mare de depresie. Când o persoană mănâncă carbohidrați rafinați, nivelurile de energie ale corpului cresc rapid, dar apoi se prăbușesc.
Grăsimile rafinate și saturate pot declanșa inflamația sursei de încredere și pot afecta, de asemenea, funcția creierului și pot agrava simptomele depresiei. (PM)
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea of Las Palmas de Gran Canaria şi Universitatea din Granada au alcătuit „lista neagră” a alimentelor care ne provoacă depresie, irascibilitate și anxietate.
La cercetare au participat 9.000 de subiecţi care nu sufereau de boli depresive şi care nu consumau antidepresive, notează 20minutos.es.
Participanții au acceptat să consume doar fast-food și produse de patiserie preparate industrial. Ulterior, după şase luni de experiment, 493 de persoane au fost diagnosticate cu depresie. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că există o relaţie directă între cantitatea consumată de hrană ieftină preparată rapid şi depresia, stările de anxietate.
Există şi alţi factori care indică faptul că persoanele care consumă mâncare tip fast-food au un risc dublu de a suferi de depresie, faţă de cei care aleg o masă sănătoasă.
În urma recentului studiu, specialiştii au constatat că subiecţii care consumau mai multe produse de tip „fast-food” şi produse coapte industrial erau mai predispuşi spre celibat, spre o viaţă mai sedentară şi spre consumarea unor produse cu un aport caloric redus, în detrimentul fructelor, peștelui, legumelor şi uleiului de măsline.
Fumatul şi un program de lucru săptămânal de peste 45 de ore reprezentau alţi factori agravanţi, relateaza Rador.
Foto: pixabay