Care sunt alimentele sănătoase pe care nu ar trebui să le consumăm în exces
Cum funcționează corpul nostru și cât de bine ne simțim fizic depinde de vârsta noastră. Chiar dacă vârsta cronologică este ceva cu care suntem familiarizați, vârsta biologică este puțin mai greu de determinat.
29 Octombrie 2021, 09:35
Ea reprezintă cantitatea îmbătrânită din corpul nostru, datorată unor factori de stil de viață precum fumatul, expunerea la soare, mediul și dieta.
Deci, corpul nostru poate fi mai în vârstă decât credem că ar fi. În același timp, aceasta este o veste bună! Înseamnă că avem un anumit control asupra procesului de îmbătrânire și, de asemenea, putem compensa "uzura" care vine în mod natural odată cu îmbătrânirea, mâncând mai bine, făcând exerciții fizice și renunțând la obiceiuri precum fumatul sau bronzul excesiv.
O brioșă inocentă, alături de o ceașcă de cafea consumate dimineața sau un sandwich cu salam pe care l-ați luat la prânz ar putea părea la început inofensive.
Cu toate acestea, multe produse alimentare au efecte negative asupra corpului nostru. Iar unele dintre aceste alimente, chiar dacă sunt categorisite că fiind sigure și sănătoase, consumul în exces poate dauna sănătății. (PM)
Doar pentru că un aliment este sănătos nu înseamnă că trebuie să îl consumăm în cantităţi nelimitate. Din cauza acestei greşeli, multe persoane cad în „capcana” fructelor şi legumelor, fără să-şi dea seama că şi aceste alimente, dacă sunt consumate necontrolat, pot fi dăunătoare.
Bananele – Consumate în exces, aceste fructe pot provoca carii. Ca şi zahărul, ele pot produce bacterii care dăunează danturii. Totuşi, cantitatea de zahăr din banane este mai puţin concentrată. Consumul în exces de banane foarte coapte poate avea efecte nedorite, printre care dureri de cap, deoarece conţin multă tiramină, o substanţă care provoacă migrene. Două banane pe zi sunt considerate o cantitate sănătoasă.
Brânză – Porţiile mari de brânză cresc riscul de boli cardiovasculare. Acest tip de alimente este bogat în grăsimi saturate, despre care se ştie că favorizează apariţia bolilor coronariene. Brânza provoacă adesea aciditate, din cauza unui hormon numit colecistochinină, care este eliberat în timpul mesei.
Orez – Deşi este gustos, conţine foarte puţine vitamine. Consumând prea mult orez, se pierd toate celelalte vitamine. De asemenea, orezul creşte nivelul de insulină. Porţia normală este de obicei de aproximativ 90 de grame de orez nefiert.
Broccoli – Broccoli conţine tiocianaţi, care duc la supraproducţia de hormoni tiroidieni. Ca rezultat, poate apărea căderea părului, umflarea feţei și alte consecinţe. Broccoli poate provoca, de asemenea, alergii, cum ar fi erupţii cutanate sau mâncărime.
Afine – Afinele pot scădea nivelul zahărului din sânge sub normal, ceea ce este periculos pentru diabetici. Aceste fructe diluează sângele, astfel încât consumul lor trebuie ţinut sub control. O ceaşcă de afine este cantitatea zilnică recomandată, aflam de la Rador.
Foto: pixabay