Ascultă Radio Antena Satelor Live

Carnea în alimentație - când și de ce devine... otravă

Excesul de carne creşte riscul de apariţie a afecţiunilor renale, litiazei în special , creşte nivelul trigliceridelor şi colesterolului sangvin şi deci a dislipidemiilor care favorizează apariţia afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic. Cu toate acestea medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să consumăm săptămânal carne de peşte, pui sau curcan, ocazional porc, vită sau oaie şi foarte rar mezeluri.

16 Aprilie 2015, 05:51

Carnea nu trebuie să lipsească dintr-o dietă corectă, deoarece este principala sursă de proteine de calitatea I, conţine toţi aminoacizii esenţiali, vitaminele B şi D, minerale (fier, zinc, seleniu, crom, cupru) şi grăsimi. Este în acelaşi timp principala sursă de fier a organismului, de care acesta are nevoie zilnic într-o proporţie de 8-15 mg pentru oxigenarea şi hrănirea tuturor celulelor, cât şi pentru acoperirea pierderilor în cazul sângerărilor sau al hemoragiilor. Aportul zilnic de carne nu ar trebui să depăşească două porţii, iar săptămânal de maxim trei sau cinci ori. Porţia corectă: 150-200 g peşte sau 150 g carne roşie sau o jumătate de piept de pui sau 1 pulpă sau 30 g mezeluri crude sau semicrude (parizer, salam) sau 50 g mezeluri uscate.

Nu toate tipurile de carne au acelaşi conţinut de fier. Carnea mai închisă la culoare, în special ficatul şi splina, are o concentraţie mai mare de fier, iar pulpele de pui şi de curcan conţin de trei ori mai mult fier decât pieptul. În acelaşi timp, consumul de carne accelerează metabolismul fiind o sursă de calorii negative. Adică nu numai că nu îngraşă, dar generează un consum enegetic suplimentar din partea organismului. La cealaltă extremă se află grăsimea care nu solicită deloc metabolismul. Prin conţinutul de proteine, vitamine din grupul B şi minerale, asigură buna funcţionare a sistemului nervos, conferind vigoare psihică şi tonus cerebral.

Deoarece grăsimile din carne sunt saturate (conţin colesterol) acestea trebuie limitate şi nu eliminate din alimentaţie. Carnea de pui şi de curcan are cel mai mic procent de lipide saturate, spre deosebire de carnea roşie, în special vită şi oaie care au un grad maxim de saturare. De aceea se restricţionează în consumul persoanelor cu dislipidemii, supraponderale, hipertensive. Carnea albă (pui sau curcan) este bine să fie consumată în medie de două ori pe săptămână fiind o sursă importantă de proteine de calitate superioară. Peştele (mai ales cel oceanic) este cea mai indicată sursă de carne.

Mierea românească mai benefică decât mierea de Manuka la proprietăți benefice
Diete 11 Februarie 2025, 16:45

Mierea românească mai benefică decât mierea de Manuka la proprietăți benefice

Un studiu recent arată că mierea de mană și cea polifloră montană din Suceava au proprietăți antibacteriene similare sau mai...

Mierea românească mai benefică decât mierea de Manuka la proprietăți benefice
Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos
Diete 27 Ianuarie 2025, 12:19

Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos

Detoxifierea naturală a organismului nu presupune diete drastice sau suplimente costisitoare. In schimb, este vorba despre...

Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos
Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase
Diete 27 Ianuarie 2025, 11:37

Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase

Chiar și cele mai sănătoase alimente pot deveni dăunătoare dacă sunt consumate în exces. De exemplu, fructele bogate în...

Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase
Diete 19 Ianuarie 2025, 21:19

Pentru a slăbi, mâncați crocant!

Dacă doriți să pierdeți câteva kilograme, sfatul acestor cercetători olandezi v-ar putea inspira: potrivit studiului lor,...

Pentru a slăbi, mâncați crocant!
Diete 18 Ianuarie 2025, 21:17

Diferitele cauze ale creșterii în greutate

Cauzele creșterii în greutate la începutul vieții sunt numeroase și diferite. Dar toate conduc la același rezultat: refacerea...

Diferitele cauze ale creșterii în greutate
Ce este un mic dejun complet?
Diete 20 Decembrie 2024, 14:50

Ce este un mic dejun complet?

Micul dejun este o masă cu adevărat esențială. Îl neglijăm prea des. Cu toate acestea, absența lui este considerată de unii...

Ce este un mic dejun complet?
Diete 17 Decembrie 2024, 14:53

Ce este piramida alimentară?

Este mai ușor de spus decât de făcut să ai o alimentație echilibrată? Cu piramida alimentară, nu trebuie să faceți un munte...

Ce este piramida alimentară?
Diete 16 Decembrie 2024, 14:55

Moda dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați

Nutriţioniştii experimentează cât de scăzut poate fi consumul de carbohidraţi si au dezvalui la ce vă puteţi aştepta dacă nu...

Moda dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați