Ascultă Radio Antena Satelor Live

Carnea în alimentație - când și de ce devine... otravă

Excesul de carne creşte riscul de apariţie a afecţiunilor renale, litiazei în special , creşte nivelul trigliceridelor şi colesterolului sangvin şi deci a dislipidemiilor care favorizează apariţia afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic. Cu toate acestea medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să consumăm săptămânal carne de peşte, pui sau curcan, ocazional porc, vită sau oaie şi foarte rar mezeluri.

16 Aprilie 2015, 05:51

Carnea nu trebuie să lipsească dintr-o dietă corectă, deoarece este principala sursă de proteine de calitatea I, conţine toţi aminoacizii esenţiali, vitaminele B şi D, minerale (fier, zinc, seleniu, crom, cupru) şi grăsimi. Este în acelaşi timp principala sursă de fier a organismului, de care acesta are nevoie zilnic într-o proporţie de 8-15 mg pentru oxigenarea şi hrănirea tuturor celulelor, cât şi pentru acoperirea pierderilor în cazul sângerărilor sau al hemoragiilor. Aportul zilnic de carne nu ar trebui să depăşească două porţii, iar săptămânal de maxim trei sau cinci ori. Porţia corectă: 150-200 g peşte sau 150 g carne roşie sau o jumătate de piept de pui sau 1 pulpă sau 30 g mezeluri crude sau semicrude (parizer, salam) sau 50 g mezeluri uscate.

Nu toate tipurile de carne au acelaşi conţinut de fier. Carnea mai închisă la culoare, în special ficatul şi splina, are o concentraţie mai mare de fier, iar pulpele de pui şi de curcan conţin de trei ori mai mult fier decât pieptul. În acelaşi timp, consumul de carne accelerează metabolismul fiind o sursă de calorii negative. Adică nu numai că nu îngraşă, dar generează un consum enegetic suplimentar din partea organismului. La cealaltă extremă se află grăsimea care nu solicită deloc metabolismul. Prin conţinutul de proteine, vitamine din grupul B şi minerale, asigură buna funcţionare a sistemului nervos, conferind vigoare psihică şi tonus cerebral.

Deoarece grăsimile din carne sunt saturate (conţin colesterol) acestea trebuie limitate şi nu eliminate din alimentaţie. Carnea de pui şi de curcan are cel mai mic procent de lipide saturate, spre deosebire de carnea roşie, în special vită şi oaie care au un grad maxim de saturare. De aceea se restricţionează în consumul persoanelor cu dislipidemii, supraponderale, hipertensive. Carnea albă (pui sau curcan) este bine să fie consumată în medie de două ori pe săptămână fiind o sursă importantă de proteine de calitate superioară. Peştele (mai ales cel oceanic) este cea mai indicată sursă de carne.

Slăbire: 7 alimente de eliminat pentru a pierde 13 kilograme, potrivit unui studiu
Diete 14 Iulie 2024, 18:12

Slăbire: 7 alimente de eliminat pentru a pierde 13 kilograme, potrivit unui studiu

Carbohidrații nu au fost niciodată foarte populari în rândul celor care doresc să slăbească. Un nou studiu confirmă faptul că...

Slăbire: 7 alimente de eliminat pentru a pierde 13 kilograme, potrivit unui studiu
Cum să te răcorești vara: Alimente esențiale pentru consum pe timp de caniculă
Diete 08 Iulie 2024, 14:39

Cum să te răcorești vara: Alimente esențiale pentru consum pe timp de caniculă

Canicula este perioada în care temperaturile extreme devin o provocare pentru organismul uman. În astfel de momente, este...

Cum să te răcorești vara: Alimente esențiale pentru consum pe timp de caniculă
Diete 06 Iulie 2024, 07:49

Cele mai bune 5 diete de urmat în 2024

Lista dietelor de slăbire 2024 realizată de U.S. News & World Report ar putea fi o sursă de inspirație. Descoperiți top 5...

Cele mai bune 5 diete de urmat în 2024
Cele mai bune surse de proteine pentru o dietă echilibrată
Diete 25 Iunie 2024, 11:17

Cele mai bune surse de proteine pentru o dietă echilibrată

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a organismului nostru. Ele joacă un rol crucial în construirea...

Cele mai bune surse de proteine pentru o dietă echilibrată
Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Diete 14 Mai 2024, 12:04

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce

Gustările dulci și deserturile sunt la îndemână la fiecare colț de stradă, iar mulți dintre noi se luptă cu tentația de a...

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Diete 14 Mai 2024, 11:51

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare

În lumea plină de opțiuni complicate și costisitoare pentru îmbunătățirea sănătății, uneori uităm de lucrurile simple și...

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Diete 13 Mai 2024, 12:42

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor

În căutarea unei alimentații sănătoase și a unei stări de bine optime, mulți dintre noi se bazează pe suplimentele alimentare...

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică
Diete 13 Mai 2024, 12:32

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică

În timp ce unele alimente sunt promovate intens pe rafturile supermarketurilor, există unele "bijuterii" nutriționale care...

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică