Cele mai bune uleiuri pe care să le folosești în bucătăria ta
Vi s-a întâmplat vreodată să puneți ulei într-o tigaie la încălzit și să vă distragă atenția un telefon sau ceva la tv? Și când v-ați întors în bucătărie ați găsit-o plină de fum negru?
24 Martie 2017, 09:47
Bineinteles ca nu vrem sa incalzim uleiul atat de mult incat sa inceapa sa fumege. Acel ulei incins nici nu-l mai poti refolosi si, in plus, contine chimicale pe care nu trebuie sa le inhalam.
In mod normal, nu trebuie sa tii uleiul pana isi schimba culoarea, pentru ca asta inseamna ca a inceput sa de degradeze din punct de vedere chimic. Cand uleiul incepe sa se degradeze, incep sa se formeze radicalii liberi si alti compusi daunatori.
De aceea, e important sa alegi cele mai bune uleiuri care fumega greu. Depinde de tipul de ulei pe care il alegi. De exemplu, uleiul de nuca incepe sa fumege cand ajunge la 160 grade Celsius, in timp ce uleiul din seminte de struguri poate ajunge la 250 grade fara sa fumege.
Felul de ulei pe care il folosesti este doar un factor.
Procesul de rafinare a uleiului, care indeparteaza impuritatile din ulei poate si el sa determine punctul de fumegare a uleiului. De exemplu, uleiul extravirgin poate incepe sa fumege la 160 de grade in timp ce uleiul rafinat (light) de masline poate fi incalzit pana la 240 de grade sau mai mult.
Iata un sfat pentru ca uleiul cu care gatesti sa fie mai sanatos si pentru a economisi mai multi bani. Pastreaza uleiul de masline extra virgin ca sa il folosesti ca dressing pentru salata si alege un ulei rafinat ca sa sotezi legumele.
Nu trebuie sa iti faci griji numai pentru uleiul care fumega. Uleiurile care contin grasimi polisaturate (precum uleiul de porumb, de soia, de floarea-soarelui si uleiul din alte seminte) formeaza anumiti compusi cand sunt incalzite.
Statul român vrea să stimuleze tinerii să devină agricultori
Război pe aditivii din alimentele BIO
Căpşunile, afacerea care ar putea da de lucru multor români