Cum alegi uleiul de măsline de calitate
Deși uleiul de măsline oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, se poate și în acest caz să apară comerțul fraudulos.
08 Septembrie 2015, 07:38
Uleiul de masline extravirgin, comercializat ca atare, poate fi amestecat cu uleiuri inferioare din punct de vedere calitativ.
Exista entitati si asociatii care realizeaza teste pentru a verifica provenienta si ingredientele din unele produse vandute in marile magazine. Criteriile sunt stabilite si monitorizate, la nivel european, de catre International Olive Council, cu sediul in Madrid.
Uleiul de masline este importat din Spania, Italia, Grecia, Turcia sau Tunisia, dar producatorii pot insela atat distribuitorii, cat si consumatorii, prin amestecarea uleiurilor.
In acelasi timp, exista ulei de masline de calitate, trebuie doar sa acorzi putina atentie unor aspecte, printre care eticheta si sursa din care il achizitionezi. Iata cateva sfaturi pentru cum poti sa alegi cel mai bun ulei de masline.
De unde cumperi ulei de masline
Partea buna in a cumpara ulei dintr-un magazin specializat este acela ca furnizorii verifica loturile puse in vanzare. Te poti baza pe expertiza lor si poti gusta inainte de a cumpara. Totusi, nu exista multe astfel de afaceri la noi in tara, iar faptul ca praful se aduna pe unele sticle nu este un semn incurajator.
Deci scenariul cel mai valabil este sa cumperi uleiul de masline de la supermarket sau hipermarket, deoarece acolo cererea si oferta este mult mai mare. Rafturile sunt suplimentate mereu cu sticle noi si, cel putin in teorie, ar trebui sa treaca anumite standarde de calitate.
Ce tip de ulei de masline alegi
In schimbul etichetei cu ulei de masline “light” sau chiar “extra-light”, alege cel “extra virgin”. Acest tip este cel mai putin prelucrat si totodata cel mai aromat dintre toate. Se realizeaza prin zdrobirea maslinelor si separarea lichidului de partea solida, apoi separarea uleiului de apa. Este un proces mecanic, ce nu implica adaugarea produselor chimice sau folosirea temperaturilor ridicate.
Unele tipuri trec prin diferite procese de rafinare, din diferite motive. Fie mirosul este neplacut, fie maslinele sunt de calitate scazuta, fie se doreste economisire prin amestecare cu alte uleiuri.
Producerea uleiului de masline extra virgin este o afacere costisitoare, iar cumparatorii suporta costurile aferente. Dar si in acest caz, cel mai scump ulei nu este intotdeauna si cel mai bun.