Cum să fentezi efectul yo-yo în regimul de slăbire
Vrei să slăbești, te ambiționezi, reușești! Și după aceea? După aceea kilogramele se reîntorc, tiptil, și se așază de unde au plecat: pe fund, pe coapte, se burtă, la gușă... Și o iei de la capăt... Până când acest joc de-a uite kilogramele, nu-s, ba sunt, te obosește și nu mai vrei să încerci nimic. Am descris aici „efectul yo-yo” cu care se confruntă 99% dintre persoanele care au trecut printr-o cură de slăbire. Dacă și tu ai pățit asta, te va interesa ce avem de zis. CUM SĂ „FENTEZI” EFECTUL YO-YO!
15 Aprilie 2022, 10:39
Totul începe chiar din ziua în care decideți să slăbiți și alegeți dieta pe care o veți urma. Chiar dacă vă propun slăbire ușoară, rapidă și multe kilograme „arse”, nu apelați la o rețetă restrictivă. Sunt două motive pentru care nu e bine să urmezi o dietă foarte restrictivă: 1. slăbești organismul și îi mărești vulnerabilitatea; 2. cum te-ai oprit din dietă (și din slăbit) și ai revenit la o alimentație mai puțin privativă, organismul se răzbună și acumulează... de teama că în viitor vei dori să-l privezi iar de anumite lucruri.
Ideal ar fi să alegi dieta împreună cu un nutriționist, după o serie de analize, care să arate cât de vulnerabil ești la o asemenea provocare.
Apoi, nu renunța la hrana diversificată și nu ocoli nici una dintre mesele importante ale zilei. Dă-i doar organismului tău alimentele necesare, într-o cantitate mai mică, mai bine asociate unele cu alte, înlocuiește alimentele nocive cu altele sănătoase, dar care să-ți aducă necesarul de hrană. Nu trebuie să lipsească din dietă carnea slabă, peştele, brânzeturile slabe, legumele, fructele, cerealele integrale. 3 mese principale și două gustări pe zi sunt planul ideal, ce trebuie să schimbi este... ora de masă.
Ca să fii sigur că nu apar pe masa ta alimente nocive, evită să cumperi mâncare gata preparată. Gătește tu, gustă (decent) mâncarea când o prepari, desfată-te cu aromele. Așa... vei mânca mai puțin din fiecare fel de mâncare și asta va fi benefic pentru dieta ta. Asta înseamnă, de fapt, să îți schimbi mentalitatea și modul de abordare a mesei, iar acest lucru e benefic pe termen lung, căci ve3i continua să faci la fel, conștientizând că mănânci sănătos, și după ce perioada „dietei” se va fi încheiat.
În fine, asociază dieta cu sportul și... continuă să faci sport și după ce ai încheiat dieta. Așa, vei consuma eventualul surplus de calorii și, în plus, vei trăi sănătos.
Dacă urmezi aceste sfaturi, celelalte lucruri vin de la sine. Mai puțin... efectul yo-yo!