Cum să reducem grăsimile și zaharurile din dietă?
Privind cu mai multă atenţie Piramida Alimentelor, observăm că grăsimile animale, uleiurile şi zaharurile (dulciurile) sunt concentrate în zona superioară.
17 Septembrie 2015, 02:49
Aceste alimente conţin un număr mare de calorii, dar sunt limitate în privinţa aportului de vitamine şi minerale. Totuşi, ele nu trebuie să fie excluse total din dieta noastră. Consumându-le cu prudenţă şi în cantităţi limitate, putem beneficia de substanţele nutritive specifice acestor alimente, fără a exista pericolul excesului de calorii.
Observati că simbolurile care reprezintă zaharurile şi grăsimile se regăsesc şi la nivelurile inferioare ale piramidei. Acest lucru înseamnă că unele alimente din aceste grupe pot conţine de asemenea grăsimi sau pot fi îndulcite artificial. Atunci când alegem un aliment sau altul, este bine să ţinem seama atât de grăsimile şi zahărul pe care le introducem la prepararea lor (cum ar fi uleiul adaugat la gătit), cât şi de cele deja existente în produsul respectiv.
Grăsimile
În general, alimentele de origine animală (lactatele şi carnea) sunt mai bogate în grăsimi decât cele vegetale. Dar există multe produse lactate degresate sau semidegresate şi, de asemenea, o mare varietate de cărnuri slabe. Mai important este că multe dintre aceste produse pot fi preparate astfel încât conţinutul de grăsimi să fie redus la minimum.
Cu mici excepţii, fructele, legumele şi produsele pe bază de cereale sunt în mod natural sărace în grăsimi. Dar multe mâncăruri şi produse care se bucură de o mare popularitate sunt preparate cu un adaus substanţial de grăsimi, de pildă cartofii prăjiţi sau chipsurile, fapt care le transformă automat în alimente grase.