Cum să urmezi o dietă vegetariană ca să slăbești sănătos?
Să fii vegetarian prezintă o mulțime de avantaje, atât din sfera menținerii sănătății și sportivității, cât și din domeniul protejării mediului.
31 August 2015, 08:15
Multe dintre femeile moderne considera carnea si produsele animaliere ca fiind surse de toxine pentru organismul lor, de aceea incearca sa le elimine sin alimentatia lor zilnica, inlocuindu-le cu produse vegetale, care nu contin grasimi si alte componente daunatoare.
Ce inseamna sa fii vegetarian?
Inainte de a trece la planul dietei vegetariene, trebuie sa stim ce inseamn asa fii vegetarian.
Exista mai multe categorii de vegetarieni:
- Fructarieni: acestia evita consumul de produse animaliere si alimentele procesate si pun pe primul loc in alimentatia lor zilnica fructele;
- Veganii: acestia nu consuma nimic din ceea ce este produs animalier, absolut niciunul; se axeaza pe legume si fructe;
- Lacto-vegetarieni: acestia consuma legume si fructe, dar si produse lactate;
- Lacto-ovo-vegetarieni: spre deosebire de a treia categorie, consuma si oua, dar nici un alt produs animalier;
Ce alimente sunt permise in cadrul dietei vegetariene?
Numai cateva categorii de alimente sunt permise, dar si aceasta in functie de tipul vegetarian ales.
Cerealele: vegetarienii le acorda o foarte mare importanta. Aici intra: cerealele integrale, orezul brun, fulgii de cereale, paste din cereale integrale.
Nuci si seminte: boabe de soia, de fasole, caju, linte, mazare, seminte de susan.Fructe si legume: sunt partea cea mai importanta a dietei. Se pot consuma orice fructe si legume, in orice combinatii. Ele se pot consuma crude, consumate simplu sau in salate sau ca sucuri naturale.
Produse lactate: numai lacto-vegetarienii si lacto-ovo-vegetarienii sunt interesati de aceste produse. Intra aici produse cat mai slabe, pentru ca, desi sunt permise, fac parte dintr-o dieta, nu trebuie sa uitam. Fiindca nu se accepta produsele procesate, nu trebuie consumate iaurturile cu fructe. Daca va plac, realizati voi insiva acest produs, dintr-un iaurt cu 0% grasime si cateva feliute din fructul preferat.
Ouale: pentru lacto-ovo-vegetarieni sunt admisibile. Acestea trebuie consumate in moduri care sa nu implice prajirea, ca sa respectam principiile unei diete cat mai echilibrate. O mare atentie trebuie acordata, de asemenea, la numarul de oua consumate intr-o saptamana. Nu exagerati cu aceste produse sau consumati preponderent albusul.