De ce să consumi miere în loc de zahăr
Dacă ai nevoie de și mai multe motive pentru a alege mierea în schimbul zahărului, ai ajuns în locul potrivit. Deși ambele îți vor îndulci orice preparat și ambele conțin glucoză și fructoză, există câteva diferențe majore care te vor face să consumi miere în loc de zahăr.
27 Mai 2016, 07:20
Miere si zahar – continut
In procesul de fabricatie, toate substantele de altfel benefice din trestia de zahar sunt distruse. Vorbim despre acizi organici, proteine, enzime, vitamine, diverse alte elemente care sunt ultra-procesate si care dispar.
In schimb, mierea curata si naturala nu este supusa degradarii, isi pastreaza toate proprietatile antioxidante si antimicrobiene (care nu sunt prezente deloc in celalalt indulcitor). Spre deosebire de miere, zaharul de masa nu contine minerale si vitamine, este adesea incadrat in categoria caloriilor goale.
Exceptand aceste diferente de nutrienti prezenti sau absenti, gustul este complet distinct. Just, ambele sunt dulci, desi nu in aceeasi masura, iar mierea are o aroma care este utila ba chiar superioara in foarte multe mancaruri si bauturi. Varietatea este atat de mare incat poti descoperi un gust unic de fiecare data cand incerci miere de un anumit soi sau dintr-o anumita zona a tarii.
Miere versus zahar – aport caloric
O lingura de zahar tos sau zaharoza (sucroza) iti ofera un aport de 46 de calorii, in timp ce una de miere are 64 de calorii. Desi ti se poate parea mult atunci cand compari aceste cifre, folosesti mai putina miere cantitativ, deoarece este mai dulce.
Asadar, de fapt consumi o cantitate mai mica de calorii daca optezi pentru miere. Iar pe termen lung, chiar daca un borcan de miere de calitate este mai costisitor decat un kilogram de zahar industrial, nu vei iesi in pierdere pentru ca iti va ajunge pentru mai mult timp si iti va oferi nenumarate beneficii pentru sanatate.