Dependența de mâncare - o problemă serioasă cu soluții simple
Adoptarea unei diete sănătoase și scăderea în greutate pare imposibilă pentru mulți oameni. În ciuda celor mai bune intenții, ei se găsesc în mod repetat în ipostaza de a mânca mari cantități de alimente nesănătoase, în ciuda faptului că le provoacă rău.
20 Iulie 2017, 07:59
Adevărul este că... efectele anumitor alimente asupra creierului pot duce la o dependență directă.
Alimentația alimentară este o problemă foarte gravă și unul dintre principalele motive pentru care unii oameni nu se pot controla în jurul anumitor alimente, indiferent de cât de mult încearcă.
Poate fi cineva dependent de mancare? Corpurile noastre pot resimti sevraj psihologic atunci cand incercam sa scapam de dependenta de mancare la fel cum simtim cand incercam sa scapam de dependente de droguri sau de alcool? E destul de dificil de raspuns la aceste intrebari, pentru ca parerile sunt impartite.
Noi credem ca nu poti fi dependenta de mancare. Dar exista anumite motive emotionale sau comportamentale care te fac sa mananci prea mult. Corpul are nevoie de mancare pentru a supravietui, ceea ce nu se poate spune despre alcool sau droguri.
Credem ca e mult sa spui ca esti dependenta de mancare. Exista cu adevarat anumite alimente pe care o persoana nu se poate abtine sa le consume? Sau anumite motive duc la consumarea constanta a unor astfel de alimente? Ce a fost mai intai: oul sau gaina?
Dependența de mâncare - o problemă serioasă cu soluții simple
De exemplu, un om care sustinea ca sufera de o dependenta la mancare spunea ca a crescut intr-o casa in care mancarea era etichetata ca fiind „buna” sau „ rea”. Nu avea voie sa manance prajituri, torturi sau bomboane. Pe masura ce crestea, descoperea ca de cate ori manca o prajitura sau un tort, nu se putea abtine sa mai manance.
Aceasta persoana era dependenta de mancare sau pur si simplu nu invatase sa consume aceste produse intr-o maniera sanatoasa? Aceasta persoana a lucrat cu un terapeut pentru a invata ca poate consuma aceste „alimente rele” intr-un mod sanatos.
Cand nu s-a mai abtinut, a putut sa se bucure de aceste delicii intr-un mod mai sanatos. Daca ar fi fost o persoana dependenta de alcool sau de droguri, nu ar fi fost posibil sa inceapa sa se bucure de ele in mici cantitati. In cazul unei dependente adevarate, abstinenta este mai mereu singurul raspuns posibil.
Te-ar mai putea interesa si:
Am renunţat să mai mănânc după 7 seara şi iată ce s-a întâmplat
Alege-ți dieta în funcție de tipul de siluetă
Dieta germană MAX PLANCK – singura dietă care te ajută să slăbești