Dieta cu măsline, pentru o viață lungă și sănătoasă
Prin nivelul ridicat de antioxidanţi, măslinele protejează celulele umane de radicalii liberi, favorizanţi ai afecţiunilor cardiovasculare, ai cancerului şi ai procesului de îmbătrânire. Raportul optim dintre concentraţiile de calciu, magneziu şi fier face din măslină un veritabil medicament, atât profilactic, cât şi terapeutic, în orice afecţiune.
26 Iulie 2022, 14:49
Manganul chiar în cantităţi infime în măsline, acţionează direct asupra absorbţiei intestinale de calciu si magneziu, ceea ce scade cu 60% riscul oricărei îmbolnăviri din cauze ereditare, inclusiv cancer sau psihoze. Tot manganul favorizează absorbţia de sodiu şi fier în organism, care reglează activitatea anumitor ţesuturi de origine nervoasă.
Zincul regăsit în măsline creează o bună funcţionare a măduvei osoase şi diminuează riscul apariţiei anemiilor.
Fosforul prezent în măsline produce reglarea funcţiilor anumitor tipuri de limfocite, cu rol de apărare a organismului. De asemenea, creşte potenţialul zonelor numite subconştiente ale sistemului nervos central.
Puterile ascunse ale fructului magic constă în bogăţia de vitamine şi minerale ale acestuia. În afara unor proteine importante, grăsimi specifice şi zaharuri, asociate unor vitamine şi minerale necesare organismului, în pulpa de măslină se găsesc majoritatea mineralelor utile organismului în cantităţi optime: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier, mangan, seleniu.
6 recomandări profilactice şi terapeutice
1. Probleme renale incipiente, dureri de rinichi sau dificultăţi de urinare
2. Bolnavilor de ulcer pe fond nervos, li se recomadă două-trei linguri de ulei de măsline înainte de culcare. Reţeta este eficientă şi pentru cei care suferă de insomnii pe fond depresiv.
3. Simptomele unor boli hepatice, manifestate prin dureri de ficat, greaţă, tulburări digestive, intoleranţă la consum de grăsimi
4. Indigestii asociate stărilor de greaţă sau vomă
5. Slăbiciune fizică, lipsă de putere, dar şi psihică, incapacitate de concentrare, somnolenţă pe timp de zi
6. Apariţia stărilor de leşin (căderi în stare de semi-conştienţă) şi chiar prăbuşiri, cauzate de moliciunea membrelor
Dieta cu măsline. Ce să mănânci zilnic
Micul dejun: Sunt indicate măslinele verzi, mai puţin sărate, indiferent de preferinţele tale. Nu se consuma mai mult de 100-150 g de măsline. Măslinele, chiar în cantităţi mici, nu trebuie să lipsească din micul tău dejun. Înainte de micul dejun se recomandă o lingură cu ulei de măsline.
Prânzul: Cei care nu au probleme cu sistemul cardiorespirator pot consuma cam 70-100 g măsline, ca „aperitiv, pe stomacul gol, fără a servi înainte băuturi alcoolice distilate, vinuri sau alte mâncăruri cu măsline. După prânz nu se mai pot mânca măsline timp de cel puţin 5 ore.
Cina: La cină se recomandă sucurile bogate în citrice care să completeze dieta cu măsline. Prezenţa vitamina C favorizează binefacerile măslinelor. Nu consuma mai mult de 70 g de măsline. După o cină nu foarte bogată în măsline este nevoie de o relaxare musculară de 10-15 minute şi de un consum mare de lichide nealcoolizate, necarbonatate.