Dieta cu paste, susținută de un bucătar cu 3 stele Michelin
Celebrii (și mult gustații) hotdogs sunt comparați cu țigări, cât despre zahăr, el ar trebui să fie evitat din alimentație. Acestea sunt sfaturile unui binecunoscut bucătar italian, cu trei stele Michelin pe umăr și al cărui restaurant, „Osteria Francescana” din Modena, este pe locul al doilea într-o listă cu cele mai bune restaurante din lume în 2015. Massimo Bottura e de părere însă că pastele dau adevărata dimensiune a unei mese sănătoase!
22 Noiembrie 2022, 16:08
Bottura și-a propus să contracareze campaniile privind dieta Paleo (după alimentația presupusă a fi a primilor oameni) și dieta fără gluten (care exclude fără drept de apel pastele!), în beneficiul unei diete mediteraneene din care pastele să nu lipsească. El propune însă un nou tip de abordare a pastelor. Ele ar putea fi preparate și din alte cereale, decât clasicul „grâu dur”. Quinoa, de exemplu.
Bottura mai spune că cheia pentru menținerea unui stil de viață sănătos este nu numai să mănânci paste, dar și să elimini cât mai mult din alimentație produsele de tip animal. Mai ales în asociere cu pastele! Grăsimea animală va fi înlocuită cu ulei de măsline, căruia îi poți alătura, fără grijă ierburi proaspete, legume și fructe de sezon. „Te îngrași dacă mănânci 200 de grame de paste carbonara, care se fac cu ouă și șuncă, după care tragi un pui de somn, pentru că stilul de viață de azi nu mai este cel de acum 100 de ani. Dac dacă mâncați o porție rezonabilă de paste cu legume și fructe, este tot ce aveți nevoie”, a spus el.
Într-o declarație pe care a făcut-o marți, 28 octombrie, ca parte a unei campanii de promovare a pastelor, în fața unor experți din universități din întreaga lume, el a spus că nu există riscuri de îngrășare dacă dimensiunea porției este corectă și sosul nu are prea multe calorii.
El a adaugat și că pastele pot fi folosite ca un vehicul pentru a încuraja oamenii să mănânce o dietă mediteraneană, în cea mai mare parte pe bază de plante, care reduce riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.
Sara Baer-Sinnott, președinte al campaniei „Oldways" care susține dieta cu paste, consideră că există o mulțime de confuzii despre paste, datorită, în parte, popularității dietei Paleo, care se bazează pe tipurile de alimente presupuse a fi fost mâncate de primii oameni, bogată în proteine și săracă în carbohidrați, fără gluten.
„Tot felul de produse sunt marcate a fi fără gluten, dar probabil în viitor numai apa va mai fi fără gluten", a spus ea, adăugând că eforturile de a exclude grâul din alimentație s-au bazat de cele mai multe ori pe o pseudo-știință.
Ea a adăugat eforturile de evitare a grâului, care au fost de multe ori bazate pe pseudo-stiinta.
Luni, Organizația Mondială a Sănătății a declarat anumite produse obținute din carne, cum ar fi: bacon, șuncă și cârnați, ca o cauză frecventîă a cancerului. OMS a lansat un raport care spune că sunt suficiente dovezi pentru a cataloga carnea procesată ca grup cancerigen de categoria 1, din cauza unei legături de cauzalitate cu cancerul de colon.