Dieta cu roșii reduce riscul de cancer de sân
După cum se știe, în cazul femeilor în vârstă, riscul de apariție a cancerului mamar crește, mai ales după ce intră la menopauză. Acest lucru este, de obicei, atribuit creșterii indicelui de masă corporală, ceea ce duce la creșterea conținutului de zahăr și de grăsimi în organism. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinologie and Metabolism, o dietă bogată în roșii ar putea proteja femeile aflate la menopauză de cancerul de sân.
29 Mai 2015, 03:15
Cercetătorii au găsit o corelație între alimentația bogată în roșii și produse din tomate și o creștere a producției de hormoni care controlează zahărul și metabolismul grăsimilor din organism. Dr. Adana Llanos, coordonatoarea studiului, a subliniat beneficiile dietei pe bază de roșii, chiar și după o perioadă relativ scurtă de timp.
În conformitate cu cele afirmate de Llanos, legumele și fructele sunt pline de substanțe nutritive esențiale, fitochimicale cum ar fi licopenul, și vitamine. Toate acestea contribuie la reducerea riscului de cancer de sân. Ea recomandă în continuare o porție zilnică de legume și fructe, pentru prevenirea cancerului de sân.
Cercetarea a luat în calcul două diete – una bogată în soia și produse din soia și cealaltă bogată în roșii și produse din roșii. Studiul a investigat efectele în ambele diete pentru șaptezeci de femei care au intrat deja la menopauză.
Pentru o perioadă de zece săptămâni, femeile au primit porții zilnice de produse pe bază de roșii care conțineau 25 mg de licopen. Într-o altă perioadă de zece săptămâni, ele au primit zilnic 40 mg de proteine din soia. Pentru ca studiul să fie corect, femeile din grupul de studiu nu au mâncat nici produse din soia, nici roșii și produse din roșii, timp de două săptămâni înainte de fiecare perioadă de studiu de 10 săptămâni.
În cazul dietei bogate în tomate s-a constatat că nivelul de hormon Adiponectin a crescut cu 9 procente. Acest horomon este implicat în reglarea nivelului de grăsimi din organism și al zahărului din sânge. O altă constatare interesantă se referă la greutatea participanților la studiu. Femeile care au avut o greutate normală, au avut o creștere mai mare de hormon Adiponectin. Acest fapt a arătat încă o dată importanța întreținerii unei greutăți normale în prevenirea cancerului de sân.
Pe de altă parte, dieta bogată în soia și produse din soia a dus la o scădere a hormonului Adiponectin în organism. (Anterior, alți cercetători lansaseră teoria că femeile asiatice au avut rate mai mici de cancer de sân, parțial ca urmare a faptului că mâncau o mulțime de produse din soia. Însă acest lucru nu poate fi adevărat, în lumina noilor cercetări).
Studiul a oferit o perspectivă importantă în lupta pentru reducerea ratei cancerului de sân, tot mai mare în ultimele decenii. În plus față de menținerea unei greutăți normale și a unui stil de viață sănătos, experții vor fi capabili de a veni cu măsuri de prevenire mai bune și mai eficiente.
Până atunci, e de reținut că fructele și legumele trebuie să reprezinte o parte importantă din alimentația zilnică a femeilor.