Dieta Eco-Atkins pentru slăbire și reducerea colesterolului
Dieta Atkins, bogată în proteine și cu un aport scăzut de carbohidrați, este deja bine-cunoscută și pare să funcționeze în unele cazuri, chiar dacă mulți experți susțin că este o abatere de la un stil de viață sănătos și echilibrat.
28 August 2015, 06:16
Acum exista si o alternativa vegetariana, denumita dieta Eco-Atkins.
Unele studii au aratat ca dieta Atkins poate avea cateva efecte benefice, poate creste nivelul de colesterol “bun” (HDL), dar are un impact minim asupra celui daunator (LDL). S-au observat rezultate pozitive asupra capacitatii corpului de a raspunde in mod optim la insulina, dar acestea nu sunt notabile.
Pornind de la aceasta premisa, cercetatorii de la un spital din Toronto au decis sa vada cum anume o dieta vegetariana, bogata in proteine, poate ajuta in lupta cu kilogramele in plus si totodata poate duce la scaderea colesterolului “rau”.
Astfel au facut planul pentru dieta Eco-Atkins, au pastrat aceeasi proportie de proteine si carbohidrati ca in regimul initial, dar au inlocuit proteinele din surse animale cu cele din surse vegetale (in principal din soia).
Pentru teste, 47 de voluntari, femei si barbati supraponderali, s-au supus regulilor impuse, fiind impartiti in doua grupuri: fie au urmat dieta Eco-Atkins, fie o dieta lacto-ovo-vegetariana, cu mai multi carbohidrati si mai putine grasimi.
Ambele alegeri erau scazute din punct de vedere al caloriilor consumate. Timp de 4 saptamani, participantii din cele doua grupuri au slabit, in medie, pana la 4 kg si s-au observat imbunatatiri la nivelul colesterolului, tensiunii arteriale si a trigliceridelor din sange.
Totusi, s-a notat o diferenta – cei care au tinut regimul de slabire Eco-Atkins au avut o reducere mai mare decat ceilalti cand a venit vorba de colesterolul LDL.
Dieta Eco-Atkins: Alimente permise
Carnea rosie din regimul Atkins initial este inlocuita cu grasimi sanatoase: preparate din soia, fasole, fructe oleaginoase, seminte, produse cu gluten dar fara amidon, fructe si legume. Este indicat sa se respecte un anumit echilibru, 31% din caloriile totale constituie proteinele din surse vegetale, 43% uleiurile vegetale sanatoase si 26% carbohidratii.