Dieta mediteraneană reduce riscul de mortalitate
Dieta mediteraneană reduce riscul de mortalitate la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, relevă cele mai recente date oferite de un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Barcelona și Centrul de Cercetare Biomedicală în Rețeaua de Fragilitate și Îmbătrânire Sănătoasă (Ciberfes).
21 Ianuarie 2022, 10:32
Studiul, care a urmărit 642 de persoane cu vârsta peste 65 de ani timp de două decenii, a concluzionat că dieta mediteraneană este invers asociată cu toate cauzele de mortalitate și, cu cât aderarea la această dietă este mai mare, cu atât mortalitatea la adulții peste 65 de ani este mai mică, potrivit Rador.
Dieta mediteraneană este bogată în plante şi conţine mai puţine alimente de origine animală. Este recomandat consumul de peşte şi fructe de mare de cel puţin două ori pe săptămână. Acest stil de viaţă implică şi activitatea fizică regulată.
Cele mai recomandate alimente din dieta mediteraneană sunt:
Legume: roşii, broccoli, salată kale, spanac, ceapă, conopidă, morcovi, varză de Brussels şi castraveţi;
Fructe: mere, banane, pere, portocale, căpşune, struguri, pepene galben şi piersici;
Nuci şi seminţe: nuci, migdale, nuci de macadamia, alune, caju, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac;
Leguminoase: fasole, linte, mazăre, arahide, năut;
Tuberculi: cartofi, cartofi dulci, napi;
Cereale integrale: orez integral, pâine integrală, paste integrale, porumb;
Peşte şi fructe de mare: somon, sardine, ton, creveţi, scoici, crab, moluşte, midii, macrou, păstrăv;
Carne de pasăre: pui, raţă, curcan;
Ouă: de găină, de raţă, de prepeliţă;
Lactate: brânză, iarut, iaurt grecesc;
Ierburi şi condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, piper, scorţişoară;
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extra virgin, măsline, avocado şi ulei de avocado. (PM)
Foto: pixabay