Diete sănătoase. Aceste 9 alimente susțin și întrețin sistemul osos. Include-le în dietă!
Sistemul osos (scheletul) este alcătuit din 206 oase, conectate între ele prin ariculații. Rolul acestuia este de a susține greutatea corpului, de a permite mobilitatea acestuia și de a proteja organele interne.Dacă pilonul de susținere, reprezentat de sistemul osos este solid, atunci întreg organismul va fi fortificat. Întărirea oaselor se poate realiza apelând la diete sănătoase, care să conțină alimente ce susțin sistemul osos, consumul acestora fiind necesar încă din copilărie.
06 Ianuarie 2016, 08:11
Unul dintre cele mai importante roluri ale sistemului osos este cel de păstrare al echilibrului acido-bazic. Când pH-ul sângelui este prea acid, osul eliberează elemente alcaline (săruri alcaline) pentru a neutraliza acizii. Asta duce la pierderi de masă osoasă (și calciu), concomitent cu eliberearea rapidă a toxinelor și metalelor grele stocate în țesutul osos. De aceea, pentru păstrarea densității oaselor și pentru întărirea lor, o alimentație alcalinizantă este de maximă importanță.
O grijă specială trebuie acordată și aportului de minerale. Calciul este cel mai cunoscut, însă fără un aport proporțional din celelalte minerale (în special magneziu și fosfor) efectele sunt chiar contrare.
Acestea sunt alimentele care, incluse în dietă, vor păstra densitatea osoasă în parametri optimi.
1. Rubarba
Medicina tradițională asociază această plantă cu menținerea sănătății oaselor. Rubarba conține toți nutrienții de care oasele noastre au nevoie, fiind recomandată în alimentația tuturor, inclusiv a copiilor.
2. Peștele (cu tot cu oase)
Sardinele și hamsiile reprezintă surse excelente de minerale care asigură menținerea sănătății oaselor. Oasele de pește sunt deosebit de bogate în mierale, în special în calciu și fosfor, minerale esențiale menținerii sănătății sistemului osteoarticular.
3. Iaurtul și brânza
În general, lactatele sunt alimente de bază într-o dietă pentru întărirea oaselor și prevenirea osteoporozei, datorită conținutului bogat de calciu. Potrivit specialiștilor, iaurtul conține o cantitate mai mare de calciu decât laptele simplu, de aceea, este o variantă mai bună de consum atunci când vrei să ai oase tari și sănătoase.
Brânza face și ea parte dintre lactatele cu cel mai crescut conținut de calciu. Medicii susțin că o felie de brânză (aproximativ 45 g) asigură 30% din necesarul zilnic de calciu de care are nevoie organismul pentru a funcționa corespunzător.
3. Prunele uscate
Aceste fructe sunt bogate în cupru și bor, ce pot ajuta la prevenirea osteoporozei. În plus, facilitează absorbția de calciu în organism.
4. Legumele cu frunze verzi
Este indicat să adăugați în salate sau în garnituri legume cu frunze verzi și zarzavaturi precum: frunze de morcovi, pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, oregano, frunze de țelină, măcriș, spanac crud, ștevie proaspătă – acestea sunt bogate în vitamina D vegetală, vitamina care este esențială absorbției calciului în organism.
5. Ouăle
Oul este singurul aliment care conține calciu, dar în același timp și vitamina D, ambele fiind esențiale pentru sănătatea oaselor. Calciul este absorbit în oase cu ajutorul vitaminei D, care se regăsește în foarte puține surse alimentare. Poate că aportul de calciu nu este foarte mare, în comparație cu lactatele sau peștele, însă faptul că ouăle vin la pachet și cu o doză importantă de vitamina D le face să devină alimente esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
6. Bananele
Sportivii sunt familiarizați cu efectul calmant al bananelor ca rezultat al concentrației mare de triptofan ce se găsește în aceste fructe și care blochează serotonina. Însă realul lor beneficiu vine din conținutul de potasiu, un electrolit ce ajută la prevenirea pierderii calciului din organism.
7. Kiwi
Ca și bananele, aceste fructe sunt bogate în potasiu, renumit protector al oaselor. Ele sunt bogate și în vitamina C și luteina, un carotenoid ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
8. Spanacul
Un renumit constructor de mușchi, spanacul este bogat în vitamina K, ce sprijină densitatea oaselor (și astfel protejează împotriva osteoporozei) și reduce rata fracturilor.
9. Praz
Această plantă, verișoară cu ceapa și usturoiul, este bogată în tiamină, riboflavin, calciu și potasiu. Prazul conține și acid folic, o vitamină B ce scade nivelul aminoacidului hemocistină din sânge, dăunător arterelor.