Încercă dieta colorată! Rezultatul: sănătate și kilograme în minus
Dieta colorată este una dintre cele mai sănătoase diete care, pe lângă slăbire aduce numeroase beneficii organismului, cel mai important dintre acestea fiind prevenirea cancerului.
23 Mai 2016, 16:31
Aceasta cură plină de culoare, gust și vitamine are la bază principiul conform căruia fiecare culoare din fructe și legume reprezintă un fitonutrient - o componentă care aduce folos sănătății noastre. Cu cât este mai intensă o anumită culoare a unui aliment, cu atât conținutul în anumiți nutrienți este mai mare. Mai mult decât atât, dacă zilnic vom consuma produse de o singură culoare, putem să slăbim 2-6 kg în 4 săptămâni.
Iată ce trebuie să consumați pe parcursul unei săptămâni:
Luni - ziua albă
Alimentele de culoare albă ne dau energie, de aceea după consumul lor ne simțim sătui mult timp.
Alimente de bază: dovlecei, cartofi fierți, ceapă, conopidă, ciuperci, banane. Alimente complementare: orez, lapte, brânză, spaghete, albuș fiert.
Marți - ziua verde
Toate alimentele de culoare verde sunt bogate în clorofilă și magneziu, care ne sunt necesare pentru buna funcționare a nervilor, mușchilor și pentru susținerea bilanțului hormonal. Legumele de culoare verde sunt bogate în calciu, care contribuie la întărirea oaselor, dinților și îmbunătățește vederea. Verdele este de altfel și un bun calmant.
Alimente de bază: varză de Bruxelles, salată, spanac, zarzavat, kiwi, castraveți, alge marine. Alimente complementare: ceai verde, care dă un efect bun în curele de slăbire deoarece sporește eliminarea toxinelor și reziduurilor din corp.
Miercuri - ziua roșie
Alimentele capătă o culoare roșie datorită prezenței flavonoidelor, care au un efect antioxidant mai puternic decât cel al vitaminei C. Culoarea roșie îmbunătățește circulația sanguină și mărește de trei ori tonusul muscular. Ca rezultat, în organismul nostru începe arderea caloriilor de trei ori mai rapid. Alimente de bază: ardei gras, roșii, sfeclă, pepene roșu, grapefruit roz, struguri, fasole și fructe de pădure. Alimente complementare: 100 ml de vin roșu sec, peștele roșu, carnea fiartă de vițel.
Joi - ziua violetă
Legumele de culoare violet, dar și albastru închis au o importanță mare pentru sănătate, deoarece conțin un antioxidant natural care stopează apariția și dezvoltarea tumorilor. La fel de bogate sunt și în polifenoli, care favorizează îmbunătățirea memoriei.
Alimente de bază: vinete, varză roșie, prune proaspete sau uscate, curmale, struguri. Alimente complementare: busuiocul. Amestecul de busuioc și rozmarin înlocuiește sarea de bucătărie.
Vineri - ziua portocalie
Fructele și legumele de culoare portocalie conțin carotenoide, licopen și beta-caroten, care luptă împotriva cancerului, artritei și preîntâmpină îmbătrânirea precoce. În general, culoarea portocalie ne apără de răceală și ne asigură buna dispoziție.
Alimente de bază: ardei gras portocaliu, dovleac, morcov, cătină, caise. Alimente complementare: cașcaval afumat, somon.
Sâmbătă - ziua galbenă
Alimentele de culoarea soarelui sunt bogate în flavonoizi care sprijină activitatea normală a inimii și circulația sanguină, datorită proprietăților terapeutice și anume capacitatea de a distruge cheagurile din sânge, prevenind accidentele vascular-cerebrale. Alimente de bază: ardei gras, porumb, mere, alte fructe și legume de culoare galbenă, pepene galben, ananas. Alimente complementare: gălbenuș de ou, cașcaval, miere de albine, un pahar de bere (în cantități mici are actiune diuretică, curăță rinichii, dar nu când se află în doze de aluminiu).
Duminică - ziua de post
Se bea apă minerală sau de izvor, în cel mai rău caz, sucuri de fructe sau legume. Dacă nu aveți voință să țineți post, puteți repeta la alegere meniul din oricare zi a săptămânii.