Lista de super-alimente bogate în nutrienți
Cea mai bună metodă prin care îți poți menține organismul sănătos este să te hrănești cu o varietate de alimente nutritive.
26 Noiembrie 2015, 04:57
Acest obicei poate fi insa dificil, mai ales daca obisnuiesti sa mananci pe fuga sau la ore inadecvate. Super-alimentele pot fi salvarea ta in acest caz, sunt acele mancaruri bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, ce minimizeaza riscul de aparitie a unor boli de inima, cancer sau boala Alzheimer.
Astfel, te vei asigura ca te bucuri zilnic de tot aportul de nutrienti esentiali.
Nu ai nevoie de suplimente alimentare sau diverse substante sintetice pentru a oferi organismului vitaminele si mineralele necesare, nivelurile se pot echilibra prin consumul unor alimente sanatoase sau super-alimente.
O doza prea mare dintr-o anumita vitamina luata din pastile poate interactiona cu felul in care organismul absoarbe si utilizeaza alta vitamina importanta. De exemplu, dozaje mari de suplimente cu fier cauzeaza o slaba absorbtie de zinc.
Iar fara zinc, sistemul imunitar poate fi afectat; pe de alta parte, o cantitate prea mare de zinc poate interveni in procesul de absorbtie a cuprului.
O alta problema legata de suplimente (in diferite forme – prafuri proteice sau tablete) este faptul ca pot aparea interactiuni cu medicamente (antibiotice sau diuretice).
Cele mai multe super-alimente din lista de mai jos au insa si mai multe beneficii, in afara de faptul ca iti ofera vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali.
Struguri
Strugurii (in special soiurile de culoare inchisa) sunt bogati in fitochimicale, antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima.
Fitochimicalele sunt deosebit de importante si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Iar inca un avantaj este faptul ca strugurii contin vitamina C si seleniu.
Afine
Afinele contin multe dintre vitaminele si mineralele ce intaresc sistemul imunitar, impreuna cu fitochimicale ce protejeaza impotriva cancerului si bolilor de inima.
Studii recente sugereaza ca au capacitatea de a preveni degradarea celulelor si de a reduce inflamatiile.