Moda dietelor cu conţinut scăzut de carbohidraţi câştigă tot mai mult teren
Nutriţioniştii experimentează cât de scăzut poate fi consumul de carbohidraţi si au dezvalui la ce vă puteţi aştepta dacă nu mai mâncaţi pâine.
09 Decembrie 2022, 07:52
Una dintre posibilele efecte ar fi să slăbiţi din cauza deshidratării. Când reduceţi aportul de carbohidraţi, observaţi cât de repede, în mod miraculos, slăbiţi. Dar nu eliminaţi grasime, ci apă.
"Când carbohidraţii sunt stocaţi în organism sub formă de glicogen, pentru fiecare gram de carbohidraţi, se pierde de 3-4 ori mai multă apă", spune Marie Spano, nutriţionist şi instructor de fitness. Aşa că atunci când eliminaţi carbohidraţii şi începeţi să vă folosiţi rezervele de glicogen, pierdeţi şi o cantitate mare de apă.
De asemenea, vă puteţi simţiţi sleiţi de puteri. "Carbohidraţii sunt combustibil pentru creier", spune Spano. "Când încetaţi să mâncaţi carbohidraţi, creierul începe să se hrănească din depozite, mai ales când rezervele de glicogen sunt reduse şi epuizate".
Când tot glicogenul este epuizat, organismul începe să ardă grăsimea şi să elibereze compuşi de carbon numiţi cetone. Rezultatul: respiraţie urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, ameţeli, greaţă, insomnie. Vă simţiţi ca şi cum aţi fi bolnavi de gripă. În cele din urmă, corpul se adaptează la procesarea cetonelor şi nu vă mai simţiţi atât de rău, dar acestea nu sunt sursa sa preferată de energie.
Carbohidraţii rafinaţi ridică nivelul de zahăr din sânge, dar la scurt timp după aceea el scade brusc. Potrivit unui studiu recent publicat într-un jurnal american, aceste modificări ale nivelului de zahăr activează în creier centrul responsabil de dependenţă şi duc la momente de foame de lup.
Trecerea la cereale integrale şi alimente bogate în fibre menţine nivelul zahărului din sânge stabil şi, astfel, reduce pofta de mâncare, spune nutriţionistul Alex Caspero.
Foto: pixabay