Model de regim alimentar – o nouă metodă de slăbire
Auzi zilnic despre noi diete, ce-ți promit că vei ajunge la greutatea dorită. Însă stilul și obiceiurile alimentare pe care le ai pot fi schimbate și îți pot oferi un succes garantat pe termen lung.
31 Mai 2016, 06:22
In Dietary Guidelines for Americans (ghidul de orientari dietetice stabilit de guvernul SUA) pentru anii 2015-2020, se impun mai degraba urmarea unor modele de regim alimentar in defavoarea curelor de slabire.
Specialistii sugereaza sa abandonezi dietele ce glorifica eliminarea completa a unor alimente si deci a unor nutrienti. Este vorba despre inamicii recunoscuti ai siluetei – grasimi, zaharuri, chiar unt, oua si fibre. Dar ca sa scapi de kilogramele in plus, atentia trebuie indreptata catre obiceiurile alimentare, suma totala a ce anume, cat de mult si cat de des mananci.
Este o mutare de la dietele clasificate ca fiind eficiente sau cele care sunt pur si simplu „la moda” catre un stil de viata sanatos.
In primul rand, stiinta si descoperirile evolueaza in timp si ai oportunitatea de a invata din greseli.
De pilda, in anii 1980, regulile impuneau renuntarea la grasimile nesanatoase pentru a preveni riscul de aparitie a unor boli de inima. Recomandarea a fost urmata de inlocuirea acestor grasimi cu grupa de carbohidrati (paine, paste, biscuiti). In timp, s-a aflat ca aceasta modificare are aproape aceleasi efecte devastatoare asupra organismului si bineinteles, asupra taliei.
In anul 2000, aceleasi sfaturi au reaparut, sub alta forma: grasimile pot fi consumate, dar numai cele sanatoase; noi studii legau consumul de ulei de masline, avocado sau migdale cu o incidenta scazuta a bolilor de inima. Din pacate, toate aceste propuneri sunt interpretate gresit si apar exagerari la orice pas, chips-urile cu aroma de ulei de masline fiind doar un astfel de exemplu.