Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nutriționiștii recomandă prudență în consumul alimentelor de sărbători

Perioada sărbătorilor pascale face bine psihicului, dar, pentru a ne bucura pe deplin de ea, trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu mâncarea.

Nutriționiștii recomandă prudență în consumul alimentelor de sărbători

21 Aprilie 2022, 08:57

Recomandarea vine din partea nutriţionistului Adina Rusu. Potrivit acesteia, un meniu savuros, care împleteşte aromele tradiţionale, nu trebuie, obligatoriu, să ne pună la grea încercare stomacul şi intestinul, informeaza Agerpres.

'Se întâmplă însă, foarte frecvent, ca regulile unei alimentaţii echilibrate să fie uitate de sărbători, fiind urmate ulterior, din dorinţa de a reveni mai rapid la greutatea optimă, de înfometare. Dietele restrictive sunt însă foarte periculoase pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricţii drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice şi tulburări digestive, fiind, în plus, şi contraproductive pentru siluetă', spune Adina Rusu.

Ea atrage atenţia că, în perioada sărbătorilor de Paşti, se poate întâmpla să sărim peste micul dejun, ajungând să mâncăm la prânz şi la cină cantităţi excesive de alimente.

'Organismul nostru aflat în deficit energetic va avea tendinţa să înmagazineze ceea ce primeşte. Este evident astfel ca, în aceste zile de relaxare şi de bucurie, să avem grijă nu doar la cantitatea sau la tipul alimentelor consumate, ci şi la respectarea programului meselor principale ale zilei', a explicat nutriţionistul.

În opinia acesteia, sunt suficiente câteva măsuri de precauţie pentru a ne bucura de masa de Paşte fără sacrificii majore.

'În primul rând, nu consumaţi cantităţi mari de alimente. Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe. În al doilea rând, nu mâncaţi prea repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia. Pe de altă parte, nu exageraţi cu sarea. Excesul de sare, în special când s-au consumat cantităţi mari de alimente, îngreunează procesul digestiv, iar nevoia puternică de a consuma multă apă creşte senzaţia de plenitudine gastrică. Mai mult, în general, prea multă sare în alimentaţie poate cauza şi o creştere a tensiunii arteriale', a mai declarat Adina Rusu.

Totodată, Adina Rusu ne îndeamnă să fim atenţi la consumul de alcool în această perioadă de sărbători.

'Nu consumaţi alcool în exces, pentru că indiferent de tipul băuturilor alese excesul trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantităţi mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariţia arsurilor gastrice şi a refluxului acid', a precizat ea.

Aceasta ne sfătuieşte să nu consumăm sosuri şi maioneză în exces, întrucât, deşi dressingurile sunt gustoase, sunt şi foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. În plus, susţine nutriţionistul, dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor.

'Carnea de miel şi cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate şi destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism', a arătat Adina Rusu.

De asemenea, nu ar trebui să consumăm prea multe prăjeli şi ar fi bine să se limiteze consumul alimentelor picante.

'Mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase şi abundente, optaţi pentru alte metode de gătit. Condimentele au numeroase proprietăţi benefice pentru organism, dar excesul de piper şi de ardei iute poate creşte riscul apariţiei unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil', spune nutriţionistul.

În aceste zile, menţionează Adina Rusu, trebuie să fim atenţi când şi cât desert mâncăm şi să nu exagerăm cu băutul cafelelor. Tot ea ne îndeamnă să profităm de vremea frumoasă şi să facem cât mai multă mişcare.

Foto: pixabay

Etichete : dieta sarbatori nutritie
Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos
Diete 27 Ianuarie 2025, 12:19

Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos

Detoxifierea naturală a organismului nu presupune diete drastice sau suplimente costisitoare. In schimb, este vorba despre...

Alimentele care curăță organismul și susțin un stil de viață sănătos
Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase
Diete 27 Ianuarie 2025, 11:37

Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase

Chiar și cele mai sănătoase alimente pot deveni dăunătoare dacă sunt consumate în exces. De exemplu, fructele bogate în...

Efectele negative ale consumului excesiv de alimente considerate sănătoase
Diete 19 Ianuarie 2025, 21:19

Pentru a slăbi, mâncați crocant!

Dacă doriți să pierdeți câteva kilograme, sfatul acestor cercetători olandezi v-ar putea inspira: potrivit studiului lor,...

Pentru a slăbi, mâncați crocant!
Diete 18 Ianuarie 2025, 21:17

Diferitele cauze ale creșterii în greutate

Cauzele creșterii în greutate la începutul vieții sunt numeroase și diferite. Dar toate conduc la același rezultat: refacerea...

Diferitele cauze ale creșterii în greutate
Ce este un mic dejun complet?
Diete 20 Decembrie 2024, 14:50

Ce este un mic dejun complet?

Micul dejun este o masă cu adevărat esențială. Îl neglijăm prea des. Cu toate acestea, absența lui este considerată de unii...

Ce este un mic dejun complet?
Diete 17 Decembrie 2024, 14:53

Ce este piramida alimentară?

Este mai ușor de spus decât de făcut să ai o alimentație echilibrată? Cu piramida alimentară, nu trebuie să faceți un munte...

Ce este piramida alimentară?
Diete 16 Decembrie 2024, 14:55

Moda dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați

Nutriţioniştii experimentează cât de scăzut poate fi consumul de carbohidraţi si au dezvalui la ce vă puteţi aştepta dacă nu...

Moda dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați
Diete 15 Decembrie 2024, 14:56

Diete de sezon: cum să slăbești cu miere și scorțișoară?

Credeai că numai pentru tine menținerea greutății ideale poate reprezenta o problemă? Că numai tu te chinui să ții diete și...

Diete de sezon: cum să slăbești cu miere și scorțișoară?