Pierderea în greutate: cele mai populare diete ale momentului
Dietele și hainele au un lucru în comun: moda. Unele sunt în centrul atenției pentru câteva luni, dar apoi devin has-been, altele sunt atemporale. Deci, care sunt tendințele de slăbire ale momentului?
28 Ianuarie 2023, 11:34
Dieta ketogenă: cea mai populară
Dieta ketogenă (sau keto) este cel mai popular program bazat pe cercetările de pe internet. Google și concurenții săi înregistrează peste 2,1 milioane de solicitări pe lună.
Cu toate acestea, este departe de a fi un nou venit în domeniul slăbirii. Prescris ca tratament pentru epilepsie în anii 1920, a fost adoptat și de persoanele care doresc să slăbească în ultimii ani.
Principiul lui? Sugerează consumul unei cantități mari de lipide (între 70 și 80% din aportul caloric zilnic) și reducerea considerabilă a aportului de carbohidrați (amidon și zahăr). Acestea trebuie să reprezinte mai puțin de 5% din aportul de calorii (în loc de 50% obișnuit). Dieta Keto constă astfel în principal din alimente grase, proteice, cu foarte puține legume.
Mesele Keto ar trebui să includă:
- Carne, pasare, peste, fructe de mare sau oua.
- Grăsimi: uleiuri (măsline, nucă de cocos), unt.
- Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, seminte de in, nuci pecan...
- Legume cu frunze verzi: salata verde, spanac, varza kale, in cantitati mici.
- Avocado: singurul „fruct” autorizat pentru că este bogat în acizi grași mononesaturați.
- Brânzeturi tari (Gruyère, Emmental, Comté etc.); si iaurturi cu lapte integral cu moderatie.
- Apă.
Acest meniu forțează organismul să profite de rezervele sale de glicogen (forma de stocare a zahărului) pentru a produce corpi cetonici pentru energie. Acest fenomen se numește cetoză, care vă permite să ardeți grăsimile.
Dieta ketogenă oferă o mare sațietate și o scădere relativ rapidă în greutate fără pierdere musculară. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății îndeamnă la prudență. Are mai multe efecte nocive. Persoanele care o urmează pot suferi de oboseală, greață, dureri de cap sau chiar tranzit încetinit. De asemenea, pot dezvolta diverse deficiențe din cauza alimentelor interzise.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentației, Mediului și Sănătății Ocupaționale (Anses), care a studiat dietele de slăbire în 2010, i-a avertizat pe adepții Keto împotriva riscului crescut de tulburări cardiovasculare. „dietele ketogenice foarte sărace în calorii pot induce accidente cu moarte subită, prin aritmie cardiacă”, a explicat organizația.
Prin urmare, este indicat să urmați această dietă pentru o perioadă scurtă și mai ales să vă consultați medicul înainte de a o începe. El poate, printre altele, să prescrie suplimente alimentare pentru a limita deficiențele.
Diete: cele atemporale
Unele diete trec de-a lungul anilor, chiar dacă sunt condamnate de profesioniștii din domeniul sănătății. Deci fii atent...
Weight Watchers, acum cunoscut sub numele de WW, este a doua cea mai populară dietă din lume, cu 1.600.000 de căutări globale pe lună. Lansat în anii 60 în SUA, ajută la slăbit luând în considerare vârsta, greutatea, înălțimea și sexul.
Destul de simplu de urmat, are avantajul de a interzice orice aliment si de a ajuta la invatarea sa mananci sanatos. Profesioniștii din domeniul sănătății laudă, de asemenea, echilibrul meniurilor sale.
Dezavantajul acestui program este costul său. Intr-adevar pentru a beneficia de consilierea companiei este evident necesar sa va abonati.
Dieta Dukan
Dieta Dukan este de mare interes și pentru persoanele care doresc să slăbească. Termenul este introdus în motoarele de căutare de 535.000 de ori pe lună, în medie, în întreaga lume.
Conceput de Pierre Dukan, oferă să slăbești mult, concentrându-te pe o dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați.
Mai mulți profesioniști din domeniul sănătății se opun acestui program pe care îl consideră periculos pentru sănătate, în special pentru rinichi și inimă.
De fapt, 25 de nutriționiști, dieteticieni și medici americani l-au numit la începutul anului 2020: cea mai proastă dietă de urmat. Panelul a subliniat că dieta bogată în proteine este prea restrictivă și dificil de urmat. De asemenea, creează deficiențe semnificative. „Acesta este opusul recomandărilor pentru o dietă sănătoasă”, au amintit experții.
Foto: Pixabay