Regimul Ornish, dieta inimii sănătoase
Regimul Ornish a fost considerat drept unul revoluționar atunci când a fost conceput și când i-au putut fi apreciate rezultatele.
09 Septembrie 2015, 04:31
Medicul Dean Ornish, de la universitatea din California, a demonstrat ca acest regim, insotit de o igiena de viata buna, poate vindeca bolile de inima fara tratament medicamentos sau chirurgie. Doctorul american a observat ca pacientii sai care urmau aceasta dieta pierdeau si in greutate, iar acest lucru l-a determinat sa isi popularizeze regimul si sa il prezinte tuturor celor care doreau sa slabeasca.
Pierderea in greutate nu este spectaculoasa si se realizeaza treptat, cu faze de stagnare. Avantajul este o imbunatatire considerabila a starii de sanatate.
Principiile regimului Ornish
Principiul de baza al regimului Ornish este limitarea drastica a lipidelor din alimentatie. Aporturile calorice zilnice trebuie sa contina maximum 10% grasimi, adica 15-25 de grame. Un regim alimentar echilibrat, normal, recomanda intre 30 si 35% grasimi.
Se suprima toate grasimile care contin colesterol.
La dieta Ornish sunt interzise: carnea de orice fel, pestele, uleiurile si sosurile pentru salate, avocado, maslinele, semintele si oleaginoasele, lactatele cu grasime, zaharul si orice alt produs dulce, inclusiv mierea, alcoolul, orice fel de mancare care contine mai mult de 2 grame de grasimi/portie. Se consuma cu moderatie lactate degresate si albus de ou. Se consuma in cantitati nelimitate fructe, legume, leguminoase, cereale integrale.