Regimul raw – noua tendință în domeniul nutriției
A apărut o nouă tendință în domeniul nutriției și alimentației – ideea potrivit căreia prin folosirea căldurii și temperaturii ridicate, nutrienții și enzimele benefice din alimente se distrug.
19 Noiembrie 2015, 05:28
Conform fanilor regimului raw, toate proprietatile binefacatoare se pierd, deci alimentele gatite trebuie eliminate complet din meniul zilnic. Pe scurt, se consuma fructe, legume si alte alimente doar in stare proaspata deoarece pregatirea la o anumita temperatura face ca mancarea sa devina toxica.
Cei ce cred in aceasta miscare sustin ca astfel organismul lupta impotriva bolilor cronice si ca se previn diverse afectiuni (migrene, alergii, diabet, artrita). In acelasi timp, se imbunatatesc capacitatile de memorie si concentrare, impreuna cu intarirea sistemului imunitar.
Regulile regimului raw
Se admit doar alimentele nepreparate, neprelucrate, de regula cele organice. Se pot consuma cantitati nelimitate de fructe, legume, nuci, seminte si cereale germinate, dar si cateva alimente nepasteurizate (lactate, carne sau peste) insa toate in stare proaspata, cruda.
Mancarurile pot fi reci sau foarte putin calde, dar nu se depaseste temperatura de 50 de grade (chiar 40 de grade, in cazuri extreme) in momentul gatirii. Pentru preparare, se folosesc foarte mult blenderul si robotul de bucatarie, un deshidrator de alimente si diverse ustensile, dar fara cuptor, aragaz sau gratar.
Avantajele regimului raw
Consumul bogat de fructe si legume poate ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale. Nu se consuma sare si sodiu, deci scade riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, osteoporoza, cancer de stomac si boli de rinichi.
Prin mentinerea unei greutati normale, se poate preveni diabetul de tip 2. Dar se poate sa fie nevoie si de suplimente de vitamine pentru orice deficiente ce pot sa apara.