Soia: alegere bună, rea sau cea mai bună?
Produsele din soia sunt din ce în ce mai populare. Totuși, există câteva controverse în ceea ce privește soia. Este sigură?
21 Decembrie 2016, 10:33
Cat de multa soia ar trebui sa mananci?
Este greu sa mergi intr-un supermarket si sa nu vezi soia, lapte de soia, branza de soia si o gramada de alte produse din soia. Care sunt controversele? Ar trebui sa evitam soia sau sa o savuram?
Motivul de ingrijorare 1: soia poate provoca cancer la san
Lamurire: unii pot asocia soia cu cancerul la san pentru ca stiinta a demonstrat ca expunerea in exces la estrogen poate duce la acesta boala. Soia contine chimicale naturale numite izoflavoni. Aceste chimicale se gasesc in mai multe legume si cereale.
Totusi, soia contine cea mai mare cantitate de izoflavoni. Aceste chimicale au un efect asemanator cu cel al estrogenului, dar nu sunt nici pe departe la fel de puternice ca estrogenul animal. Estrogenul uman este de 100 de ori mai puternic.
Totusi, izoflavonii au si un efect non-hormonal pozitiv asupra corpului. Ajuta la reglarea cresterii celulare si previn aparitia unor tipuri de cancer. Joaca un rol important in reglarea nivelului colesterolului. Studiile au asociat consumul de soia cu un risc mai scazut de aparitie a cancerului de san.
Motivul de ingrijorare 2: soia e periculoasa pentru inima
Lamurire: Soia este in realitate foarte buna pentru inima. Un studiu a demonstrat ca daca mancam in fiecare zi produse bogate in izoflavoni, putem avea o presiune a sangelui normala.
Izoflavonii incurajeaza corpul sa produca oxid de azot care ajuta la dilatarea vaselor de sange si reduc presiunea creata de sangele care circula prin peretii vaselor.
Te-ar mai putea interesa si:
O băutură care face cât 100 de abdomene. Topește instant grăsimea de pe burtă
Dieta Zone, preferata vedetelor
O băutură BANALĂ te poate ajuta la dietă. Slăbești 2 kg, adăugând doar...