Super-alimentul mediteranean: măslinele
Dieta mediteraneană este preferata multor oameni, nu numai datorită aromelor și texturilor, ci și datorită multitudinii de beneficii pentru sănătate.
02 Noiembrie 2015, 06:23
Astfel, aceasta dieta lupta impotriva bolilor cardiace, a depresiei, a cancerului, a colesterolului si a dementei.
In meniu se gasesc adesea legume si fructe viu colorate, peste, cereale integrale si grasimi sanatoase – mai ales uleiul de masline extra-virgin. Daca aceste alimente sunt consumate in mod regulat, singure sau combinate, iti pot aduce imbunatatiri ale starii de sanatate.
Oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra maslinelor, a uleiului si, in unele situatii, asupra frunzelor de maslin.
Beneficii pentru sanatatea inimii
Dieta mediteraneeana s-a dezvoltat in acea zona a lumii unde sunt cultivate maslinele (olea europaea). Maslinele si uleiul de masline sunt importante la masa, atat de importante ca se estimeaza ca jumatate din grasimea ingerata in aceasta regiune, se datoreaza lor.
Maslinele sunt o sursa excelenta de grasimi monosaturate (acid oleic). Datorita acestor grasimi, maslinele au capacitatea de a ajuta la prevenirea bolilor cardice. Atat maslinele cat si uleiul de masline de cea mai buna calitate, au efecte benefice asupra presiunii sangelui si asupra nivelului colesterolului, au proprietati antioxidante si antiinflamatorii si impiedica formarea cheagurilor de sange.