Un mic dejun consistent te ajută să arzi dublu caloriile
Mâncarea unui mic dejun bogat te-ar ajuta să slăbești, făcându-te să arzi mai mult decât dublul caloriilor pe parcursul zilei, potrivit unui studiu publicat în jurnalul american Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
02 Februarie 2023, 10:43
Când ținem dietă, uneori suntem tentați să sărim peste o masă... și mai ales micul dejun. Este o idee foarte proastă! Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Germană din Lübeck, optarea pentru un mic dejun foarte consistent și o cină ușoară poate stimula termogeneza alimentelor, adică energia necesară organismului pentru a digera și procesa alimentele.
Arzi mai multe calorii cu un mic dejun bun
Pentru a obține aceste rezultate, oamenii de știință au cerut 16 bărbați să mănânce puțin dimineața și să ia o cină foarte copioasă seara timp de 3 zile, apoi să facă invers.
Analizele efectuate ulterior au arătat că pentru un consum identic de calorii, organismul cheltuise de 2,5 ori mai multă energie pentru a digera mâncarea atunci când a avut loc dimineața cea mai consistentă „sărbătoare”.
Un mic dejun „mic” îți face poftă de zahăr
În plus, participanții au simțit mai mult senzația de foame în timpul zilei, cu o dorință mai pronunțată de a mânca dulciuri, când prima masă a zilei fusese săracă în calorii. Acest efect favorizează golurile și poftele mici și, prin urmare, creșterea în greutate.
Autorul principal al studiului, neurologul Dr. Juliane Richter, explică „Rezultatele noastre arată că masa consumată la micul dejun – indiferent de cantitatea de calorii pe care o conține – creează de două ori mai multă termogeneză alimentară decât cea de la cină”. Pentru ea, aceste concluzii sunt „importante pentru toată lumea, deoarece subliniază importanța de a mânca suficient la micul dejun”.
Mâncați bine dimineața pentru a evita excesul de greutate și diabetul
Pentru a rămâne sănătos, ar fi deci important să nu săriți peste micul dejun. Dr. Juliane Richter asigură că „Mâncatul mai mult dimineața decât seara ar putea preveni obezitatea și hiperglicemia”. Aceste două elemente sunt factori de risc pentru bolile cronice precum diabetul, dar și cancerele și bolile cardiovasculare. Neurologul îi sfătuiește cu tărie pe toată lumea să favorizeze micul dejun amplu și echilibrat, mai degrabă decât cinele copioase.
În articolul publicat, echipa științifică confirmă „În general, variațiile în consumul de calorii - independent de conținutul caloric al meselor - fac ca orarul meselor să fie important nu numai pentru prevenirea obezității, ci și pentru pierderea în greutate. Un mic dejun consistent ar trebui preferat cinelor bogate in calorii pentru a reduce riscul de boli”.
Care este micul dejun echilibrat ideal?
Micul dejun permite organismului nostru să reînnoiască energia după o noapte de somn și digestie. Pentru a fi echilibrată și sănătoasă, prima masă a zilei ar trebui să conțină o băutură caldă neîndulcită (cafea, ceai, maté etc.) și un aliment bogat în proteine precum un ou sau brânză de vaci.
Nu uita nici sa iei un fruct (in sezon, e mai bine). De asemenea, este de preferat să optați pentru un fruct întreg decât un compot. Acesta din urmă este mult mai puțin bogat în fibre. Nu uitați de alimentele care conțin carbohidrați precum pâine prăjită, pâine prăjită sau cereale (verificați în timp ce nu sunt prea dulci).
Pentru sandvișuri și biscuiți, este indicat să alegeți și dulcețurile fără zahăr adăugat.
Micul dejun ar trebui - în mod ideal - să fie savurat la masă și în liniște. Trezește-te cu 20 de minute mai devreme. Și pentru a economisi timp, pune totul pe masă cu o seară înainte.