Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 obiceiuri care afectează memoria

Îți pierzi cheile în mod regulat sau uiți să-ți suni prietenul înapoi? Acestea nu sunt neapărat primele semne de demență. Aceste neglijențe pot rezulta din stilul tău de viață.

10 obiceiuri care afectează memoria

30 Iunie 2022, 18:28

Într-adevăr, anumite obiceiuri zilnice pot afecta memoria.
Uitarea este foarte des asociată cu demența și cu atât mai mult cu boala Alzheimer. Dar nu intrați în panică dacă vă pierdeți evidența întâlnirilor sau dacă nu vă amintiți numele unui actor. Memoria este un sistem inconstant care poate fi afectat de mai multe elemente.

Ce este memoria?
Pentru Inserm, „memoria este funcția care ne permite să integrăm, să păstrăm și să restabilim informațiile pentru a interacționa cu mediul nostru. Ea reunește know-how, cunoștințe și amintiri. Este esențială pentru reflecție și proiectarea fiecăruia în viitor. Oferă baza identității noastre”.

Au fost identificate 5 tipuri de memorie:

Memoria de lucru sau pe termen scurt: aceasta este memoria prezentului. Solicitat în mod constant, oferă posibilitatea de a utiliza și reține informații în timpul îndeplinirii unei sarcini, cum ar fi reținerea unui cod în timp ce îl scrieți. Datele procesate sunt fie șterse, fie transferate în memoria pe termen lung.
Memoria semantică: acest sistem gestionează cunoștințele de limbaj, dar și cele ale lumii și ale propriei persoane. Evoluează de-a lungul vieții și învățării.
Memoria episodică: îți permite să-ți amintești momente trăite personal, dar și să te situezi în timp, ba chiar să te proiectezi în viitor. „Memoria episodică se formează între 3 și 5 ani. Este strâns împletită cu memoria semantică”, precizează INSERM.
Memoria procedurală: include automatisme inconștiente precum mersul pe jos, conducerea, mersul cu bicicleta sau cântatul la un instrument. „Această amintire este solicitată în mod deosebit la artiști sau sportivi pentru a dobândi proceduri perfecte și a atinge excelența. Aceste procese se desfășoară implicit, adică inconștient: persoana nu poate explica cu adevărat cum procedează, de ce se echilibrează pe schiuri sau coboară fără să cadă”, explică INSERM pe site-ul său.
Memoria perceptivă: este legată de diferitele modalități senzoriale. Se bazează pe simțuri. Permite printre altele să vă amintiți chipuri sau voci, locuri. De asemenea, intră în joc când ne întoarcem acasă când mintea noastră este concentrată pe altceva.
Deși se bazează pe diferite rețele neuronale, aceste 5 amintiri sunt interconectate. Mai multe studii au arătat că stilul de viață îi poate pune în dificultate.

„Există o serie de obiceiuri comune care ne pot face mai uituci”, a confirmat Michele Goldman, psiholog și reprezentant media pentru Hope for Depression Research Foundation, intervievat de versiunea americană a Huffpost.

Cele 10 obiceiuri care pot pune memoria în dificultate:

Nu dormi suficient
„Somnul permite creierului nostru să se refacă singur”, a spus Goldman presei americane. „Anumite etape ale somnului, inclusiv somnul REM, sunt asociate în mod specific cu consolidarea memoriei sau cu procesul de transformare a informațiilor nou învățate în memorie pe termen lung.” Se estimează că nu dormi suficient reduce capacitatea de învățare cu 40%.

Ești multitasking
A face o mulțime de lucruri în același timp poate afecta și memoria. „Dacă nu îi acordăm o atenție deplină, ne distram sau nu ne aflăm într-o stare mentală de a reține informații, nu vom acorda atenție pe deplin informațiilor, ceea ce va avea ca rezultat o neglijență”, a spus psihologul Julia Kogan, intervievat și de Huffpost. Așadar, pentru a promova memorarea și productivitatea, este indicat să vă concentrați pe o sarcină la un moment dat.

O dietă dezechilibrată
O dietă dezechilibrată are un impact negativ asupra organismului. Creierul este de asemenea afectat. Este important sa ai o alimentatie variata si sanatoasa, bogata in fructe si legume sau in omega 3.

Anumite medicamente
Anumite medicamente precum antidepresivele, medicamentele pentru alergii, stabilizatorii tensiunii arteriale pot afecta memoria datorită proprietăților lor sedative. Benzodiazepinele, medicamentele împotriva colesterolului, medicamentele antiepileptice, analgezicele narcotice sau medicamentele pentru incontinență sunt, de asemenea, de natură să favorizeze uitarea.

Fiind prea sedentar
Exercițiile fizice cresc fluxul de sânge către creier, ajutând la protejarea celulelor creierului. Cercetările au arătat, de asemenea, că un stil de viață sedentar este legat de o subțiere a anumitor regiuni ale organului, care joacă un rol important în memorie.

Ești dezorganizat
„Este mult mai probabil să uităm lucruri atunci când mediul nostru este dezorganizat”, a explicat Michele Goldman. „Un mediu haotic, aglomerat sau dezorganizat funcționează pentru unii, dar nu pentru majoritatea indivizilor.” Ea recomandă găsirea unui sistem de organizare. „Păstrează un caiet, creează un program, obține un program – indiferent de sistem, fii consecvent și urmează-l”.

Ai o problemă de sănătate mintală netratată
„Anxietatea și depresia pot afecta concentrarea, făcând mai greu să acordați atenție micilor detalii”, a spus Michele Goldman. „Poate fi greu să rămânem organizați; am putea fi ușor copleșiți și să ne concentrăm”. Persoanele care au suferit traume sunt, de asemenea, probabil să aibă memoria afectată.

Nu-ți ascuți mintea
Creierul este ca un mușchi dacă nu este stimulat, își pierde capacitățile. Este deci necesar să avem grijă să o menținem prin învățarea lucrurilor noi, prin citire, prin desfășurarea de activități care necesită apelarea memoriei precum șah, puzzle-uri, cuvinte încrucișate...

Fumatul
Studiile au arătat că fumatul poate deteriora celulele creierului și poate împiedica formarea altora noi în hipocamp, ceea ce duce la uitare. Fumatul de marijuana este, de asemenea, probabil să aibă un impact asupra învățării și memoriei.

Alcoolul
Alcoolul poate deteriora celulele creierului și poate duce la probleme de memorie.

Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050
O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 15:01

O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente

O nouă tehnică ce implică scanere RMN ultraputernice ar putea să îi ajute pe medici să identifice diferenţe minuscule în...

O nouă metodă de scanare le-ar putea oferi o rază de speranţă persoanelor cu epilepsie rezistentă la medicamente
Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
Pilula de sanatate 20 Martie 2025, 10:57

Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată anual pe 20 martie şi susţinută de Federaţia Dentară Internaţională...

Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătăţii generale - 20 martie 2025, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
Pilula de sanatate 18 Martie 2025, 21:03

Ce este „piciorul atletului”?

Sportivii suferă adesea de piciorul atletului, deoarece ciuperca este contagioasă și este adesea contractată prin mersul...

Ce este „piciorul atletului”?
Pilula de sanatate 17 Martie 2025, 21:01

Unghiile de la picioare: cum ții ciupercile la distanță

Onicomicoza este termenul folosit pentru a descrie ciuperca unghiilor, o infecție foarte frecventă cauzată de ciuperci....

Unghiile de la picioare: cum ții ciupercile la distanță
Pilula de sanatate 16 Martie 2025, 21:13

Sânge în scaun: care sunt cauzele posibile?

Prezența sângelui în scaun trebuie să vă determine să solicitați sfatul medicului. Deși cauza este adesea benignă (hemoroizi,...

Sânge în scaun: care sunt cauzele posibile?