3 reguli de urmat în nutriția sportivă
Efortul depus în timpul exerciţiilor fizice trebuie susţinut de o alimentaţie adecvată. Fie că suntem sportivi de performanţă sau doar ne antrenăm pentru menţinerea tonusului, nu trebuie să neglijăm câteva reguli alimentare care au rolul de a ajuta organismul să facă faţă efortului. De aceste aspecte se ocupă nutriţia sportivă, considerată arta echilibrului între alimentaţie şi sport.
30 Iunie 2022, 18:07
1. Carbohidraţii, responsabili cu energia
Persoanele care fac sport trebuie să consume alimente care conţin carbohidraţi întrucât aceşti nutrienţi conferă energie organismului. Important este să alegem carbohidraţii buni şi să îi ocolim pe cei răi.
Compune-ţi meniul din alimente care conţin carbohidraţi buni (sănătoşi): fructe, legume, cereale integrale, pâine integrală, linte, cartofi, orez brun. Ocoleşte pe cât posibil alimentele rafinate: cereale rafinate, pâine albă, prăjituri, gogoşi, chipsuri, băuturi acidulate. Consumă cu o oră înainte de începerea antrenamentului alimente bogate în carbohidraţi. Dacă nu poţi lua masa, apelează la un fruct (banană, măr, portocală) sau la un iaurt cu bucăţi de fructe.
2. Hidratarea, esenţială când faci efort
Înainte de antrenament, în timpul acestuia şi după este important să te hidratezi corespunzător. În urma efortului depus organismul pierde cantităţi însemnate de apă care trebuie puse la loc. Se recomandă consumul a 300-600 ml lichid cu o oră înainte de antrenament, iar după antrenament - o rehidratare completă. În timpul antrenamentului consumă apă sau băuturi de rehidratare, preferabil 150-200 ml la fiecare 15-20 minute. De altfel, organismul îşi va „cere” singur drepturile, protestând prin senzaţia de sete şi uscăciune a gurii. Dacă faci sport mai mult de o oră, completează aportul de apă cu băuturi care au în compoziţie zaharuri, sodiu şi potasiu. Doar aşa poţi preveni deshidratarea.
3. Sportul de performanţă cere regim nutriţional specific
Nu putem compara regimul nutriţional al unui sportiv de performanţă cu cel al unei persoane care face sport de întreţinere. Regimul sportivului este mai strict, pentru a putea face faţă efortului zilnic pe care îl depune. Dieta trebuie să-i asigure energie şi o cantitate optimă de carbohidraţi (glucide). Nutriţioniştii recomandă sportivilor să consume alimente cu o densitate calorică mare: iaurturi cu fructe, batoane de cereale, sucuri de fructe naturale, miere, băuturi de rehidratare. Legumele, fructele, carnea de peşte, de pui, curcan sau vită, ouăle, cereale şi soia sunt produsele de bază care nu trebuie să lipsească din dieta sportivului.