33% dintre oameni nu știu că laptele matern poate transmite virusul SIDA
Există încă o mulțime de informații proaste care circulă despre virusul SIDA. Începând cu modurile sale de transmitere, după cum arată un sondaj realizat de VL Media și laboratorul Terpan.
Articol de Simona Lazăr, 10 Aprilie 2023, 09:15
Virusul SIDA se poate transmite prin sex neprotejat. Dar nu numai! Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva SIDA 2017, laboratorul Terpan și VL Media au efectuat un sondaj pe 539 de francezi cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, pentru a face un bilanț al cunoștințelor lor despre boală. Rezultate: încă circulă o mulțime de informații false.
Pe modurile de transmisie deja. „HIV se poate transmite prin sperma, sânge, secreții vaginale și chiar prin laptele matern”, își amintește Terpan. Cu toate acestea, 33% dintre respondenți nu cunoșteau această ultimă mențiune. În plus, 11% dintre respondenți au considerat că țânțarii ar putea transmite virusul, ceea ce este fals.
Despre vindecarea bolii
Aproape unul din cinci crede că este posibil să se vindece SIDA. „În prezent, este important de reținut că este imposibil să eradicați complet HIV sau chiar să vindeci SIDA, indică laboratorul Terpan. Desigur, progresele în tratament fac acum posibilă controlul înmulțirii virusului în interiorul organismului, dar combinația. de antiretrovirale trebuie luate pe tot parcursul vieții.” În prezent, 500.000 de persoane trăiesc cu HIV în Franța. Între 30.000 și 40.000 de persoane infectate cu HIV nu cunosc statutul lor HIV.
Trebuie să acordăm cu ciocan acasă rolul esențial al prezervativelor masculine sau feminine
„Este important să subliniem din nou că, indiferent de frecvența și circumstanțele actului sexual, este necesar să se pună prevenția în centrul mesajelor de conștientizare și să se continue să se pună acasă rolul esențial al prezervativului masculin sau feminin”, insistă Terpan. „Tocmai a fost creată o primă consultație de contracepție rambursată la 100% pentru tineri pentru a vorbi despre contracepție dar și despre sexualitate și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală așa cum am făcut întotdeauna în centrele de planificare familială (MFPF). , își amintește dr. Annie-Laurence Godefroy, medic generalist, în comunicatul de presă de la laboratorul Terpan.Dar cred că este necesar să se pună accent pe educația sexuală în școli.În principiu obligatorie, este departe de a fi aplicată în toate colegiile și liceele și nu nu corespund neapărat așteptărilor tinerilor. Mi se pare în special necesar să folosim rețelele sociale și mass-media tinere pentru a informa mai bine.”