4 lucruri pe care nu le știi despre sarcina la 40 de ani
Din ce în ce mai multe femei au primul sau al doilea copil la sau după vârsta de 40 de ani. Aceste sarcini prezintă riscuri mai mari, în special după vârsta de 43 de ani, astfel încât necesită o monitorizare mai atentă.
Articol de Simona Lazăr, 14 August 2024, 17:18
Mai multe riscuri pentru copil
„La vârsta de 40 de ani, o sarcină decurge destul de bine dacă există o bună monitorizare, dar lucrurile sunt mai complicate la 43 de ani și după 45 de ani. Acestea sunt sarcini cu risc foarte ridicat”, spune profesorul Joëlle Belaïsch-Allart, șeful departamentului de obstetrică și ginecologie MAP de la Centre Hospitalier des Quatre Villes (Saint Cloud).
De la vârsta de 40 de ani, sarcina este mai riscantă pentru copil. „Riscurile deanomalii cromozomiale, trisomia 21 și trisomia 18, sunt crescute”, explică Pr Belaïsch-Allart. Un avort spontan apare la o treime din sarcinile la vârsta de 40 de ani și la jumătate din sarcinile la vârsta de 45 de ani.
„Anomaliile legate de ovocite, avorturile spontane și anomaliile cromozomiale sunt mult mai puțin semnificative în cazul sarcinilor care implică donarea de ovocite”, explică specialistul.
Alte riscuri pentru copil în cazul sarcinilor târzii: mai multă prematuritate, greutate mică la naștere și, un risc mai puțin cunoscut, un risc crescut de deces in utero, în special începând cu 39 de săptămâni de amenoree (SA).
„Acest din urmă risc este semnificativ crescut după vârsta de 45 de ani”, spune profesorul Joëlle Belaïsch-Allart. „El poate fi explicat prin faptul că există o vascularizare uterină deficitară din cauza îmbătrânirii uterului, dar și pentru că mamele sunt mai expuse riscului de a dezvolta o patologie care poate duce la decesul in utero”, descrie ea.
Mai multe riscuri pentru mamă
Sarcina la sau după vârsta de 40 de ani înseamnă, de asemenea, riscuri mai mari pentru mamă. Diabetul gestațional crește odată cu vârsta, la fel ca și riscul dehipertensiune arterială și preeclampsie.
Diabetul gestațional afectează 3,5% dintre mamele cu vârsta cuprinsă între 30-34 de ani și 6% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40-44 de ani. Preeclampsia afectează 5% dintre mamele cu vârsta cuprinsă între 30-34 de ani și 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40-44 de ani. De la vârsta de 45 de ani, riscul de diabet gestațional crește de zece ori: „Există mai multe probleme, deoarece mușchiul uterin este mai bătrân, la fel și vasele de sânge ”, explică profesorul Joëlle Belaïsch-Allart.
Femeile a căror sarcină este rezultatul unei donații de ovule au un risc și mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Și contrar a ceea ce s-ar putea crede, femeile multipare (care au avut deja cel puțin o sarcină) sunt mai predispuse decât cele primipare de 40 de ani să aibă diabet gestațional sau hipertensiune arterială.
„Aceste sarcini târzii prezintă, de asemenea, un risc mai mare , deoarece este mai probabil ca mama să aibă o patologie proprie, cum ar fi diabetul sau un fibrom”, spune specialistul.
Femeile în vârstă de 40 de ani și peste sunt, de asemenea, mai predispuse la operație cezariană pentru a naște.
O sarcină mai atent monitorizată
În Franța nu există recomandări oficiale pentru monitorizarea sarcinilor târzii. Există recomandări americane și anglo-saxone și recomandări ale profesioniștilor, inclusiv cele ale echipei profesorului Joëlle Belaïsch-Allart.
„Aceste sarcini trebuie monitorizate de un medic, ideal din maternitatea în care femeia va naște. O maternitate de nivel 2 sau 3 este de preferat”, recomandă profesorul Joëlle Belaïsch-Allart.
Monitorizarea specifică presupune și ecografii suplimentare. „În echipa noastră, facem două în plus față de cele trei obișnuite, una la 16/17 săptămâni și una în jurul a 27/28 săptămâni. O ecografie lunară poate fi discutată”, explică specialistul.
„De asemenea, se recomandă cafemeilesă fiearestate mai devreme pentru a preveni riscul de naștere prematură”, spune ea.
Munca indusă este uneori necesară
„Într-o sarcină târzie, se recomandă, pe lângă testul de screening standard, un screening neinvaziv pentru anomalii cromozomiale. Acest test de sânge constă în căutarea de celule fetale pentru a putea analiza cromozomii copilului”, precizează Pr Belaïsch-Allart.
Alte teste recomandate pentru gravidele de peste 40 de ani includ depistarea sistematică a diabetului gestațional și monitorizarea săptămânală a tensiunii arteriale.
„Unele echipe, printre care și a noastră, sugerează ca viitoarele mame în vârstă de 40 de ani și peste să inducă travaliul în jurul a 39 de săptămâni de gestație pentru a preveni moartea intrauterină, care este mai probabil să apară chiar și în cazul unei bune monitorizări a sarcinii”, spune acest specialist.