A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă
A fost identificată peptida prezentă în gluten și responsabilă de boala celiacă. Și mai bine, a fost descoperită o enzimă capabilă să descompună această peptidă. Aceste rezultate oferă noi perspective de tratament. Dieta strictă fără gluten ar putea fi în sfârșit mai flexibilă, iar pacienții ar putea beneficia de o calitate mai bună a vieții.
Articol de Simona Lazăr, 03 Aprilie 2024, 00:55
Boala celiacă este o boală inflamatorie autoimună frecventă a intestinului subțire, care afectează o persoană din 200. Aceasta este cauzată de ingestia de proteine de gluten, care sunt prezente pe scară largă în alimentația de zi cu zi, deoarece se găsesc în cereale precum grâul, secara și orzul. Afecțiunea apare în general în copilărie, manifestându-se prin diaree cronică, distensie abdominală și incapacitate de dezvoltare. Din păcate, singurul tratament este o dietă strictă fără gluten. De exemplu, "într-un magazin alimentar, doar aproximativ 10% dintre produse sunt fără gluten!
Cum funcționează?
Compușii toxici din gluten aparțin unei familii de proteine numite gliadine. Ca toate proteinele alimentare, acestea sunt descompuse în timpul digestiei în componente primare mai mici: peptide. Unele dintre acestea sunt toxice și sunt responsabile de ceea ce este cunoscut sub numele de intoleranță la gluten. Astăzi, o echipă de cercetători a identificat o peptidă care ar putea fi implicată în boala celiacă și o enzimă capabilă să o detoxifice. Acest lucru sugerează dezvoltarea unei noi terapii: suplimentarea cu această enzimă a pacienților care suferă de intoleranță la gluten.
Având în vedere că acești pacienți trebuie să respecte un regim alimentar draconic pentru a se asigura că nu absorb glutenul, această descoperire deschide perspective foarte interesante care ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților.