Academia de Ştiinţe Medicale din România atrage atenţia asupra deficitului de medicamente din ţară
Academia de Ştiinţe Medicale din România atrage atenţia asupra deficitului de medicamente din ţară. La conferinţa "Situaţia medicamentelor din România", organizată astăzi la Bucureşti, reprezentanţii farmaciştilor şi producătorilor de medicamente din ţara noastră au afirmat că situaţia gravă este generată de preţul de vânzare scăzut al medicamentelor generice şi de dependenţa de ţările asiatice pentru producerea materiei prime.
21 Aprilie 2023, 14:17
Astfel, medicamentele ieftine, care au preţul reglementat de Ministerul Sănătăţii, sunt prescrise de către medici, dar nu se găsesc în farmacii. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, explică.
Alexandru Rafila: „Având în vedere că toate costurile au crescut, o ajustare cu rata inflaţiei sau cu jumătate din rata inflaţiei pentru unele dintre ele era necesară şi noi promovăm această decizie pentru că altfel, medicamentele într-adevăr ieftine nu vor mai fi la dispoziţia oamenilor din România. Contextul european este complicat pentru că Europa, din cauza unor probleme legate de cost, de poluare ş.a.m.d. a renunţat să producă substanţele active pentru marea majoritate a medicamentelor care se produc şi se utilizează în Europa. Până să producă aproape exclusiv în două ţări din Asia, mă refer la China şi la India, ceea ce a creat o dependenţă care s-a materializat în crize pe continentul european, pentru că în timpul pandemiei sau din alte motive de natură economică sau politică, accesul la aceste substanţe active a fost limitat şi lucrul acesta a avut impact foarte mare asupra producţie de medicamente din Uniunea Europeană.”
RADOR