Acest aliment ar putea reduce riscul de cancer de sân, potrivit unui studiu
Potrivit unui studiu publicat pe 7 decembrie 2023 în revista Microbiology Spectrum, cercetătorii au sugerat că consumul unui anumit aliment ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de sân.
Articol de Simona Lazăr, 18 Decembrie 2023, 12:27
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei. În Europa, în fiecare an se înregistrează aproximativ 2 100 000 de cazuri noi de cancer de sân și 400 000 de decese. Există o gamă largă de tratamente pentru tratarea cancerului de sân: chimioterapie, mastectomie, lumpectomie, imunoterapie, hormonoterapie și radioterapie. Alegerea tratamentului (tratamentelor) depinde de o serie de factori, de comun acord cu pacienta. Diferitele tratamente oferite sunt cu siguranță eficiente, dar se bazează mai ales pe terapii care au un impact puternic asupra organismului. Acest lucru poate avea consecințe neplăcute pentru femei, cum ar fi căderea părului, greața, uscăciunea vaginală etc. Cancerul mamar este, prin urmare, o boală destul de frecventă, dar care are un impact pe termen lung asupra vieții pacientelor.
Cancerul de sân: factori de risc multipli
Dezvoltarea cancerului de sân poate fi influențată de o serie de factori care, din păcate, nu pot fi controlați, cum ar fi predispoziția genetică, vârsta (aproape 80% dintre cancerele de sân se dezvoltă după vârsta de 50 de ani) sau istoricul familial. Pe de altă parte, fumatul, consumul de alcool, excesul de greutate și lipsa de activitate fizică, care sunt toți factori de risc pentru cancerul de sân, pot fi prevenite.
Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat recent în revista Microbiology Spectrum, au sugerat că consumul unui anumit tip de alimente ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului de sân. "Este important de reținut că procesele pubertare și stilul de viață, inclusiv dieta, sunt importante pentru sănătatea sânilor pe tot parcursul vieții. Mecanismele rămân incomplete", au declarat cercetătorii în introducerea lor.
Cancerul de sân: consumul acestui aliment ar putea reduce riscul
În concluziile lor, cercetătorii au indicat că consumul de semințe de in, consumate în general ca garnitură în bolurile de acai sau în smoothie-uri, ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de sân.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au administrat unor șoareci femele o soluție de ulei de in, care conține lignani (un compus care se găsește în alimentele bogate în fibre, precum cerealele, semințele, nucile și băuturi precum cafeaua). Echipa a constatat că consumul de semințe de in la șoareci a declanșat o relație între microbiomul intestinal și microARN-urile (miARN-urile) din glanda mamară, care sunt legate de creșterea celulelor canceroase mamare. Potrivit cercetătorilor, rozătoarele care au consumat ulei din semințe de in au avut mai puține șanse de a dezvolta cancer de sân.
Un studiu care necesită cercetări suplimentare
"Acest studiu preliminar susține continuarea cercetărilor privind rolul jucat de microbiota în abordările dietetice pentru reducerea factorilor de risc asociați cu această boală", a declarat Dr. Jennifer Auchtung, autorul revistei care a lucrat la articol și profesor asistent la Universitatea Nebraska - Lincoln.
În ciuda rezultatelor obținute, cercetătorii au ținut să sublinieze că rezultatele sunt preliminare și că vor fi necesare cercetări suplimentare. Dr. Elena M Comelli, autorul studiului și profesor asistent la Departamentul de Științe Nutriționale al Universității din Toronto, a declarat: "Dacă aceste rezultate se confirmă, microbiota devine o nouă țintă pentru prevenirea cancerului de sân prin intervenție alimentară".