Adenomul de prostată - când și de ce se operează?
Adenomul de prostată este o patologie foarte frecventă la bărbați după 50 de ani. Există mai multe tehnici chirurgicale pentru a scăpa de ea. Dar aceste tehnici au riscuri semnificative de complicații.
01 Februarie 2023, 14:57
Rezecția transuretrală a prostatei: atenție la complicații
Adenomul de prostată, numit și hiperplazie benignă de prostată, se referă la o tumoare benignă caracterizată prin hipertrofie, adică o creștere a volumului acestei glande. Această patologie este foarte frecventă la bărbații peste 50 de ani și poate provoca disconfort, mai ales în timpul urinării sau ejaculării. În unele cazuri, acest adenom este malign și, prin urmare, poate fi locul cancerului. În orice caz, o operație este adesea necesară pentru a ameliora simptomele. Rezecția transuretrală a prostatei este cea mai comună tehnică, utilizată în 90% din cazuri la bărbații cu adenom simptomatic de prostată. Aceasta implică trecerea unei fibre optice rigide prin uretră și îndepărtarea adenomului prin tăierea lui în fragmente mici. Principala complicație a acestui tratament este ejacularea retrogradă. Această tulburare corespunde trecerii spermatozoizilor în vezică și evacuării acestuia prin urină. În mod excepțional, se observă cazuri de incontinență sau impotență. Pacientul poate, cel mult, să simtă arsuri la urinare în zilele următoare procedurii.
Adenom de prostată: alte operații
Alte tehnici chirurgicale pot trata adenomul de prostată. Acestea sunt laparoscopia, care prezintă un risc redus de complicații, incizie prostatică, pentru adenoame mici sau intervenții chirurgicale deschise. Acest lucru poate provoca disfuncție erectilă. În sfârșit, metode mai recente fac posibilă și tratarea adenomului de prostată precum laserul, electro-vaporizarea sau termoterapia, dar aceste tehnici nu fac posibilă îndepărtarea țesutului de prostată pentru a-l analiza și a elimina oficial o leziune canceroasă.