Ai făcut o entorsă? Cum știi dacă este ușoară sau gravă?
„Ai, la naiba!” În graba ta, ai ratat un pas! Iar durerea bruscă, ascuțită, nu lasă nicio îndoială: ți-ai întors glezna! Mai rămâne doar să speri că nu contează prea mult... Din fericire, este doar o entorsă minoră!
13 Februarie 2023, 15:58
„O nenorocire se întâmplă atât de repede”, iată un proverb care se aplică în special entorselor.
Cu alte cuvinte, este dificil să le preveniți, dar vă puteți pregăti totuși pentru ele punându-vă următoarele întrebări:
Îmi pot muta articulația?
Pot să mă sprijin pe ea?
Dacă răspunsul la ambele întrebări este „da”, mai mult ca sigur ai suferit o entorsă minoră, ceea ce înseamnă că ligamentele din jurul articulației au fost doar puțin întinse.
Nu intrați în panică dacă cea mai mică mișcare este dureroasă și umflarea apare după un timp.
În acest caz, entorsa este puțin mai gravă: ligamentele sunt, după toate probabilitățile, începutul unei rupturi. Cu toate acestea, ca și în cazul unei entorse minore, nu aveți niciun motiv să vă grăbiți la medic.
În primele 24 de ore după o entorsă, răcește-ți articulația cu gheață.
Păstrați-l ridicat în primele trei zile.
Apoi sprijiniți-l cu un bandaj sau o atelă. Desigur, nu faceți sport atâta timp cât durerea persistă.
O entorsă gravă? Du-te la camera de urgenta!
Cu toate acestea, nu toate entorsele se prezintă întotdeauna ca „bine”...
În cazurile severe, nu vă mai puteți mișca articulația, se umflă imediat și nici nu vă mai puteți sprijini pe ea – situație bine cunoscută jucătorilor de fotbal și tenis.
Aceste entorse severe apar frecvent în sporturile caracterizate prin mișcări bruște. De câte ori am auzit de un fotbalist care și-a rupt ligamentele genunchiului?
În cazul unei entorse grave, nu ezitați să mergeți imediat la camera de urgență.
Traumatologul va diagnostica mai mult ca sigur o ruptură totală a ligamentelor și vă va face o radiografie pentru a vă asigura că nu există oase crăpate sau rupte.
Cum să tratezi o entorsă severă?
În cazul unei entorse severe, după primul ajutor, este important să nu vă sprijiniți de articulația rănită. Ceea ce este mult mai ușor de spus decât de făcut!
Un ghips vă va ușura articulația timp de aproximativ zece zile.
Apoi, medicul va recomanda purtarea unei atele pentru a pastra flexibilitatea si rezistenta articulatiei dumneavoastra, eventual in combinatie cu sedintele de kinetoterapie.
Dacă articulația dumneavoastră este încă instabilă la trei luni după entorsă, medicul vă va sugera să coaseți ligamentele.
La sportivii de top, această intervenție se efectuează în general imediat după accident, astfel încât aceștia să poată relua rapid antrenamentul.
Cum să evitați o nouă entorsă?
Deși după un timp articulația își recapătă forță și flexibilitate, ligamentele s-ar putea să nu se vindece complet. Ele rămân mai flexibile și mai puțin solide decât înainte.
Cu alte cuvinte, articulația va fi întotdeauna slăbită și riscul de „recădere” este foarte mare.
Când reluați sportul după o entorsă, trebuie să susțineți articulația cu un bandaj sau cu o atela.
De asemenea, in cazul unei entorse usoare, se recomanda purtarea unui bandaj de sustinere in primele 6 saptamani.