Ai un copil care refuză să doarmă? Care sunt cauzele acestei situații?
De la primele nopti pana la scoala, somnul bebelusilor este unul dintre subiectele preferate de conversatie ale parintilor.Si pe buna dreptate: somnul este un element foarte important pentru sanatatea copilului, dar si pentru viata de zi cu zi a parintilor sai.
23 Mai 2022, 14:37
Pentru unii copii, somnul nu vine de la sine...
În timp ce unii bebeluși „dorm” practic chiar din maternitate, pentru alții procesul poate fi lung.
Pentru părinți, uneori este dificil să trăiască... mai ales când cauza refuzului de somn, sau a somnului prost, nu este cunoscută pentru că bebelușul nu vorbește încă.
Care sunt cele mai frecvente cauze?
Copilul nu dormi pentru că este nervos
Bebelușii, ca și adulții, au propriile lor personalități.
Unii sunt mai nervoși sau au mai multă energie decât alții. Dar somnul, la orice vârstă, necesită un minim de calm. Dacă copilul tău se agită și se joacă în mod constant, nu este neapărat surprinzător că are probleme în a adormi.
Soluția: debutul somnului poate fi foarte gradual.
Când vedeți că se apropie ora de culcare, începeți activități liniștite cu copilul dvs., astfel încât acesta să fie mai aproape de somn până când îl culcați. Luați-l în poală, spuneți o poveste sau versuri, dar nu-i mai cere joc sau gâdili.
Bebelușul nu doarme pentru că nu poate adormi singur
Nu este ușor să oferi copiilor obiceiuri bune de somn. Dar este foarte important: dacă bebelușul are nevoie ca unul dintre părinți să fie acolo pentru a adormi, poate fi anxios când se trezește singur. Este pentru parinti promisiunea unor nopti complicate in cazul trezirii nocturne!
Soluția: distanțarea treptată
Răspunsul nu este deloc nou, și nu neapărat ușor de implementat, dar mulți specialiști recomandă același lucru: distanțarea treptată. Constă în a lăsa copilul singur, încă treaz, după ce i-ai urat noapte bună, a povestit, sau a urmat un alt ritual.
Dacă copilul plânge, lăsați-l să plângă 5 minute, apoi reveniți două-trei minute, liniștiți-l, spuneți-i din nou că trebuie să doarmă și plecați. Dacă încă plânge, așteptați 10 minute înainte de a se întoarce, apoi 15 minute etc. După un timp, copilul își va găsi somnul singur.
Copilul nu dormi pentru că este bolnav
Chiar dacă este mai puțin obișnuit decât cred uneori părinții, uneori sănătatea unui bebeluș este implicată în dificultatea de a adormi și cu atât mai mult în trezirile premature. Pot fi implicate dentitia, refluxul sau alte probleme.
Soluția: nu ezitați să ridicați problema posibilelor probleme de adormire în timpul unei vizite la pediatru.
În toate cazurile...
Somnul copilului trebuie să fie o prioritate pentru părinți.
Aceasta este o fază extrem de importantă pentru dezvoltarea sa, și trebuie privită ca atare!