AIT: viața după un accident vascular cerebral
Un atac ischemic tranzitoriu (AIT), sau accident vascular cerebral, este un mini-accident vascular cerebral. Cel mai important lucru de făcut după acest tip de accident este să puneți în aplicare măsuri preventive pentru a evita o recidivă și apariția unui accident vascular cerebral în toată regula, sau chiar a unui infarct miocardic. Ce măsuri trebuie luate zilnic?
Articol de Simona Lazăr, 25 August 2024, 18:22
Atacul ischemic tranzitoriu sau mini-accidentul vascular cerebral
Atacul ischemic tranzitoriu (AIT) sau accidentul vascular cerebral (AVC) este cauzat de blocarea temporară a unei artere cerebrale de către un cheag de sânge, care durează de obicei mai puțin de o oră. Cu toate acestea, foarte adesea, acest accident este un semn de avertizare timpurie a unui accident cerebrovascular (AVC) în toată regula, care are ca rezultat o întrerupere prelungită a fluxului sanguin și duce la distrugerea ireversibilă a neuronilor.
Cu alte cuvinte, unAIT este un mini-accident vascular cerebral care necesită un tratament urgent pentru a preveni un accident vascular cerebral ulterior, de unde importanța punerii în aplicare a măsurilor de prevenire a recidivelor și a accidentelor vasculare cerebrale imediat după tratamentul de urgență. De asemenea, trebuie remarcat faptul căAIT crește și riscul deinfarct miocardic ulterior.
Care sunt semnele unui TIA?
Se pot manifesta tot felul de simptome, în funcție de artera oclusă și de zona creierului afectată: amorțeală, sensibilitate redusă, slăbiciune sau chiar paralizie a unui braț sau a unui picior, orbire la un ochi etc.
Ce măsuri preventive pot fi luate?
Monitorizarea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială trebuie monitorizată strict și să nu depășească 140/90 mmHg în absența oricărui alt factor de risc. Dacă este necesar, se prescrie un tratament antihipertensiv, a cărui eficacitate este monitorizată prin automăsurarea tensiunii arteriale (pacienții își măsoară regulat tensiunea arterială la domiciliu).
Limitarea consumului de sare
Consumul de sare nu trebuie să depășească 6g/zi.
Monitorizarea colesterolului
Dacă aveți colesterolul ridicat, antecedente de boală coronariană sau alți factori de risc, trebuie să vi se prescrie o statină (un medicament împotriva colesterolului).
Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge
În cazul diabetului zaharat, pe lângă monitorizarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, trebuie verificate în mod regulat nivelurile de zahăr din sânge.
Dacă fumați
Trebuie să renunțați la fumat, dacă este necesar cu ajutorul substituenților de nicotină. Plasturele cu nicotină sunt permise. Contrar credinței populare, acestea nu cresc riscul de infarct miocardic.
Expunerea la fumatul pasiv trebuie evitată.
Reducerea sau oprirea consumului de alcool
Consumul de alcool nu trebuie să depășească 3 pahare pe zi pentru bărbați și 2 pahare pentru femei.
Monitorizarea circumferinței taliei
Reducerea greutății trebuie luată în considerare atunci când circumferința taliei depășește 88 cm la femei și 102 cm la bărbați.
În cazul tratamentului hormonal
Toate tratamentele hormonale de substituție pentru menopauză trebuie întrerupte.
În ceea ce privește contracepția orală, pilulele oestroprogestogene sunt contraindicate. Trebuie introdusă contracepția non-hormonală. În caz contrar, ar trebui prescrisă o pilulă care conține doar un progestativ, dar niciun estrogen.
Combaterea unui stil de viață sedentar
În funcție de abilitățile individului, obiectivul ar trebui să fie realizarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică regulată pe zi.
Acest tratament anti-recurrență trebuie efectuat pe termen lung. Numai prin controlul factorilor de risc se poate limita apariția unui nou accident.