Anemia la copii: prevalență, cauze și diagnosticare
Anemia este o afecțiune frecventă la copii. Apare atunci când există mai puține celule roșii decât cele normale sau există o concentrație scăzută de hemoglobină în sânge.
05 Iulie 2021, 15:33
Hemoglobina este un tip special de proteine din celulele roșii din sânge. Permit transportul oxigenului către alte celule din corp.
Anemia are 3 cauze principale, respectiv:
- pierderea globulelor roșii din sângerare;
- incapacitatea de a produce suficiente celule roșii din sânge;
- o afecțiune medicală care determină distrugerea celulelor roșii din sânge
Depistarea anemiei este o parte importantă a îngrijirii unui copil. Multe probleme cauzate de anemie pot fi prevenite atunci când anemia la copii este diagnosticată într-un stadiu incipient.
În majoritatea cazurilor, anemia poate fi diagnosticată cu câteva analize simple de sânge. In prezent este recomandat screeningul pentru anemie cu un test de hemoglobină la vârsta de 1 an.
Ar trebui să includă căutarea factorilor de risc pentru anemia cu deficit de fier. Dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, sunt necesare mai multe teste pentru a determina tipul de anemie.
Pentru copiii mai mari, un test de sânge pentru anemie poate fi făcut în timpul examenului de rutină al unui copil.
Simptomele anemiei la copii
Mulți copii cu anemie nu au simptome. De aceea, este important să fie efectuate analize de sânge de rutină pentru a verifica starea.
Unele dintre simptomele anemiei la un copil includ ten palid, iritabilitate, slăbiciune, ameţeală, palpitații, respirație rapidă, culoare galbenă a pielii.
Deficitul de fier la copii poate afecta dezvoltarea și poate duce la anemie.
Fierul este un nutrient esențial pentru creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră, dar unii copii nu au suficient. Aflați ce cauzează deficiența de fier la copii, cum să îl recunoașteți și cum să îl preveniți.
Prea puțin fier poate afecta capacitatea copilului de a funcționa bine. Cu toate acestea, cele mai multe semne și simptome ale deficitului de fier la copii nu sunt vizibile până când apare anemia cu deficit de fier.
Deficitul de fier la copii poate fi prevenit. Pentru a menține creșterea și dezvoltarea copilului pe drumul cel bun, oferiți alimente bogate în fier la mese și gustări și discutați cu medicul pediatru despre necesitatea de screening și suplimente de fier.
Autor: Petrut Mazilu
Foto: pixabay