Aparatură ultramodernă pentru Clinica de Neonatologie Craiova
Anual, 3.000 de copii se nasc în Clinica de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Peste 300 dintre ei vin pe lume mult prea devreme.
26 Iulie 2018, 12:26
Din acel moment începe o luptă acerbă pentru viaţă pe care o duc atât nou-născuţii, cât şi cadrele medicale. Fără aparatura necesară, medicii nu pot face însă minuni.
Greutăţile cu care se confruntă cadrele medicale au sensibilizat oamenii cu suflet mare. Compania RURIS Impex a donat Clinicii de Neonatologie aparatură în valoare de peste 160.000 de lei, care va ajuta la salvarea copiilor născuţi prematur.
În acest moment, cel mai mic nou-născut care este internat în Sectia de Terapie Intensivă a Clinicii de Neonatologie a venit pe lume la numai 27 de săptămâni.
Are puţin peste un kilogram şi luptă să trăiască. Alături de el este întreaga echipă de medici, care face toate eforturile ca această luptă să fie câstigată. Au însă nevoie de sprijin, iar la Sectia de Terapie Intensivă sprijinul înseamnă aparatură modernă, fără de care copiii născuti prematur nu ar avea nicio sansă.
"Fiecare unitate de terapie intensivă ar trebui să fie dotată cu incubator, ventilator, pompe de perfuzie, pulsoximetre si lămpi de fototerapie. În Sectia de Terapie Intensivă sunt zece locuri. În acest moment, în sectie există copii cu vârste de gestatie diferită, de la 27 de săptămâni până la 35-36 de săptămâni.
Cu cât vârsta de gestatie este mai mică, cu atât riscurile sunt mai mari. Fără aparatele de ventilaţie mecanică, fără incubatoare, fără pompele de perfuzie, fără lămpile de fototerapie, acesti copii nu ar avea nicio sansă să supravietuiască", a spus Mihaela Gheonea, medic primar neonatolog, şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Craiova.
Medicii Clinicii de Neonatologie spun că multe dintre lipsurile din sistem pot fi suplimentate cu sponsorizări făcute în spitale de către companiile private.
Ultimele investitii, în valoare de peste 70.000 de lei, au fost făcute recent de către compania RURIS. Acestea constau în două pulsoximetre, două pompe de perfuzie şi o lampă de fototerapie, ultraperformante, şi se adaugă unei investisii de peste 90.000 de lei, pe care RURIS a făcut-o într-un incubator ultramodern, donat Clinicii de Neonatologie anul trecut.
"Această aparatură este folosită pentru îngrijirea nou-născutilor prematuri. Pompele de perfuzie sunt folosite pentru administrarea solutiilor de nutritie parenterală si a medicatiei, lampa de fototerapie - pentru tratarea icterului, iar incubatorul - pentru categoriile de prematuri foarte mici. Fără această aparatură, prematurii cu greutate foarte mică nu pot să supravietuiască", a adăugat Mihaela Gheonea.