Aproape jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer au fost depistaţi în urma unui control de rutină
Aproape jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer au fost depistaţi în urma unui control de rutină şi doar puţin peste un sfert în urma unui program de screening (studiu).
12 Decembrie 2023, 08:31
România este parte a iniţiativei All. Can Internaţional, o platformă dedicată colaborării între asociaţii de pacienţi, societăţi medicale, experţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice inovatoare, având ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor oncologici şi hemato-oncologici. În plus, românii afectaţi de această boală participă la un studiu de percepţie, care are scopul de a le uşura traseul medical. Prin asocierea cu reţeaua All. Can International, România este inclusă într-o reţea globală de schimb de informaţii, experienţă şi bune practici internaţionale cu privire la îngrijirea bolnavilor afectaţi de cancer. Astăzi, în cadrul evenimentului de lansare a fost prezentat un studiu despre perspectivele pacientului legate de îngrijirea cancerului şi oportunităţi de îmbunătăţire a eficienţei.
Documentul reprezintă rezultatele unui studiu de percepţie desfăşurat în rândul a peste 200 de pacienţi afectaţi de cancer şi aparţinătorii acestora, o atenţie deosebită fiind acordată obţinerii unui diagnostic rapid, precis şi adecvat transparenţei în procesul de luare a deciziilor medicale, oferirii de îngrijire multidisciplinară şi evaluării impactului financiar al afecţiunii. Aproape jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer au fost depistaţi în urma unui control de rutină şi doar puţin peste un sfert în urma unui program de screening. De asemenea, 81% dintre respondenţi au spus că timpul de diagnosticare a cancerului a fost sub trei luni de la debutul bolii, iar 63% au mărturisit că ar fi dorit să fie întrebaţi dacă vor să fie înrolaţi ca subiecţi în studii clinice pentru cancerul de care suferă. Conform studiului, pacienţii manifestă o deschidere semnificativă de a vorbi despre boala lor, de a împărtăşi experienţa proprie cu alţi pacienţi şi de a contribui astfel la îmbunătăţirea îngrijirii altor persoane afectate de cancer.
RADOR