Atacul de gută: cum să ameliorați durerea
Atacul de gută rezultă dintr-un exces de acid uric în organism. Provoacă dureri articulare severe, în special la nivelul picioarelor (glezne, degete mari) dar și la genunchi, degete și încheieturi.
Articol de Simona Lazăr, 25 Aprilie 2023, 09:46
Simptome de gută
Excesul de acid uric din organism se cristalizează în articulații și provoacă crize de gută. Când atacul afectează piciorul, durerea este atât de puternică încât subiectul nu poate pune piciorul pe pământ. Articulația este fierbinte, roșie și umflată. În absența unui tratament de bază, articulațiile afectate se deformează și apoi sunt distruse după câțiva ani de dezvoltare. Guta afectează în principal bărbații după 40 de ani și femeile după 60 de ani.
Tratament pentru guta
Diagnosticul se bazează pe examenul clinic al pacientului, se confirmă prin măsurarea nivelului de acid uric din sânge. Atacul de gută se tratează cu colchicină și antiinflamatoare nesteroidiene. Tratamentul de bază se bazează pe agenți de scădere a uratiților (alopurinol) și o dietă adecvată (eliminarea alcoolului și limitarea alimentelor de origine animală, consum crescut de lactate, ouă, cereale, pâine, paste). Durerea în timpul crizelor de gută poate fi, de asemenea, ameliorată prin aplicarea unui pachet de gheață pe articulația dureroasă. Dacă nu este tratată, guta provoacă formarea de pietre la rinichi, colici renale și în cele din urmă insuficiență renală.