„Baby blues” și depresia părinților de nou-născuți
După naștere, mamele tinere pot suferi psihologic. Oboseală, schimbări hormonale, lipsă de somn, sentiment de responsabilitate disproporționată - baby blues-ul lovește adesea, ducând uneori la depresie. Un studiu tocmai a arătat că și tații pot suferi de aceleași dificultăți!
Articol de Simona Lazăr, 30 August 2024, 19:05
Depresia postnatală afectează 10% dintre tați!
În primul an de la nașterea copilului lor, un studiu american tocmai a numărat un tată din 10 care suferă de baby blues. Este o observație remarcabilă, dar, pentru moment, acest fenomen a fost foarte puțin cercetat.
În populația generală, 4,8% dintre bărbați sunt deprimați. Nașterea unui copil pare să dubleze mai mult decât dublu acest risc.
Cea mai mare perioadă de risc pentru depresia paternă este între 3 și 6 luni.
Acesta este momentul în care tații tineri sunt cei mai deprimați, 25,6% dintre ei fiind astfel! Primele trei luni de la naștere sunt cele mai fericite, cu doar 7,7% dintre tați deprimați. Aceasta este deja mai mare decât media pentru populația masculină.
Dacă mama este deprimată, tata este deprimat!
Studiul a constatat o corelație între depresia maternă și cea paternă. Este o perioadă în care această boală este contagioasă? Dacă este o perioadă dificilă pentru unul dintre noi, este inevitabil să fie dificilă și pentru celălalt membru al cuplului...
De ce devin oamenii deprimați?
Cu siguranță, depresia masculină nu poate fi atribuită tulburărilor hormonale ale sarcinii, nașterii sau alăptării. Cu toate acestea, oboseala și lipsa de somn pot fi la fel de deranjante pentru un tată ca și pentru o mamă. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât tații nu beneficiază de același timp liber ca proaspetele mame. Sentimentul de responsabilitate poate fi o povară grea pentru un tată. În plus, dacă tânăra mamă suferă de „baby blues”, tatăl acumulează factori care îi afectează sănătatea mintală.
Detectarea și tratamentul depresiei paterne sunt importante
Știm că depresia maternă are repercusiuni asupra dezvoltării copilului. Este foarte posibil, deși nu s-a studiat încă, ca același lucru să se întâmple și cu depresia tatălui. Prin urmare, pare important ca medicii de familie, care depistează deja depresia postnatală, să depisteze și tații tineri, astfel încât întreaga familie să revină cât mai repede la armonie. De asemenea, ar fi important ca bărbații să fie informați că acest tip de depresie este frecvent în rândul lor, astfel încât să poată solicita un tratament rapid pentru binele lor, al soțiilor și al copiilor lor.