Bolile parazitare și pericolul transmiterii acestora la om
Parazitismul, ca fenomen biologic, este foarte răspândit în natură, în lumea animală, prezentându-se sub diferite forme, de la cele mai puțin intense până la cele mai accentuate.
Articol de Antena Satelor, 08 Septembrie 2023, 18:33
Există riscul, în timpul viețuirii împreună cu animalul din gospodărie sau de companie, de a contracta o zoonoză parazitară.
La noi, există peste 150 de zoonoze parazitare, iar câinele și pisica, pot să transmită omului peste 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt cu etiologie parazitară, după cum a precizat Viorica Chiurciu, doctor în științe medicale veterinare. Echinococoză sau hidatidoză este una dintre bolile parazitare cu o incidentă crescută pe teritoriul țării.
Este necesar să ne asigurăm că animalul nostru de companie este sănătos, atât pentru siguranța personală, cât și a vecinilor, a copiilor și a cunoscuților.
"Aș aminti despre echinococoză sau hidatidoză. Este o boală parazitară produsă de un parazit, de fapt de o tenie în formă adultă și la larvară. Tenia se numește equinococcus granulosus care e necesită două gazde. Pe de o parte o gazdă definitivă reprezentată de câine, unde trăiește parazitul adult iar boala în acest caz se numește echinococoză și a două gazdă este gazda intermediară reprezentată fie de rumegătoare fie de porc unde trăiește formă larvară a teniei. Formă larvară este sub formă de vezicule care pot ajunge până la dimensiunea unui cap de copil, în acest caz boala se numește hidatidoză.
Deci iată, echinococoză este la câine și hidatitoza la animalele de rentă. Vreau să vă spun că există un cerc al infecției între cele două gaze pe care le am amintit. Câinele se infectează cu tenia consumând organe și carne crudă cu chiști hidatici de la rumegătoare și porc, iar rumegătoarele și porcinele se infestează ingerând ouă de tenie răspândite de câine prin fecale. Iată că este un cerc, iar infestarea omului se face prin contactul direct cu câinele, care elimină proglote de tenie, adică segmente cu ouă infestante prin excremente și le răspândește în mediu sau rămân pe blană Ingerate de către om, ouăle trec în torentul sanguin ajung în organele interne, adică fiicat, rinichi, pulmon, creier producând chisturi și aceasta este boala hidatică", spune Viorica Chiurciu, doctor în științe medicale, cercetător științific și director general al Companiei ROMVAC.