Bufeuri persistente: un risc crescut de cancer mamar?
Femeile care suferă de bufeuri persistente prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. O relație care s-ar explica în special prin rolul hormonilor sexuali feminini.
30 Iunie 2022, 18:39
Bufeurile sunt adesea sinonime cu premenopauza. Dar ar putea fi legate și de un risc mai mare de cancer de sân, potrivit cercetătorilor de la centrul de cercetare clinică City of Hope (Duarte, California, SUA). Ei publică un studiu pe acest subiect în jurnalul Menopause, revista North American Menopause Society (NAMS), pe 28 decembrie 2018.
Bufeuri persistente și transpirații nocturne
Cercetătorii au analizat datele privind sănătatea a 25.499 de femei aflate în postmenopauză cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani. Aparițiile bufeurilor, transpirațiile nocturne și posibilul cancer de sân au fost astfel colectate timp de aproape 18 ani și apoi analizate. Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt simptome vasomotorii ale menopauzei, adică simptome legate de relaxarea sau constricția vaselor de sânge.
În timpul studiului, oamenii de știință au numărat 1.399 de noi tipuri de cancer de sân printre participanți. Ei au observat, de asemenea, că femeile care sufereau de simptome vasomotorii persistente (de cel puțin 10 ani) au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer decât femeile care nu au suferit niciodată de acesta.
Pe de altă parte, prezența bufeurilor și/sau transpirațiile nocturne și rata de supraviețuire a femeilor care suferă de cancer de sân nu pare să fie asociate.
Hormonii sexuali feminini în joc
Dar cum pot fi explicate aceste rezultate? Simptomele vasomotorii ale menopauzei și cancerului de sân au un factor comun: hormonii sexuali feminini. Într-adevăr, terapiile de substituție hormonală - care combină estrogen și un progestativ - menite să umple deficiențele hormonale caracteristice menopauzei și-au dovedit deja eficacitatea împotriva bufeurilor și transpirațiilor nocturne. Totodată, autorii studiului subliniază că cancerul de sân este un cancer dependent de hormoni, adică hormonii sexuali (precum estrogenul și progesteronul) joacă un rol în proliferarea celulelor canceroase.
Acum sunt necesare lucrări suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza care leagă bufeurile și cancerul de sân. Cercetările viitoare ar trebui să evalueze și rolul altor potențiali factori de risc pentru cancerul de sân identificați de cercetători, și anume un indice de masă corporală (IMC) peste 30 și consumul regulat de alcool.